|

Het EU-kamp om upphovsrätt på nätet – "Antingen dör internet eller konsten"

NyhetsbildZoom
EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S) från Sverige. Foto: Arkiv/TT/Fredrik Persson
Länkförbud och slutet för internet. Spiken i kistan för konstnärer och gammalmedia. De drastiska orden har flugit från båda sidor i en infekterad strid om nya EU-regler för upphovsrätt på nätet. Nu väntar en komplicerad kamp i EU-parlamentet i Strasbourg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mejlen och påstötarna har varit otaliga till såväl parlamentsledamöter som bevakande EU-korrespondenter inför veckans debatt och omröstning.

På ena sidan har nätaktivister samsats med storbolag som Google och Facebook för att beskriva lagförslagen som en dödsstöt för det fria nätet.

På andra sidan har musiker och journalister tillsammans med stora nyhetsbyråer och upphovsrättsorganisationer varnat för minst lika allvarliga konsekvenser om lagförslagen slopas.

– Antingen dör internet eller så dör konsten, sammanfattas debatten av svenske ledamoten Fredrick Federley (C).

Striden handlar framför allt om två paragrafer i en uppdatering av EU:s gamla upphovsrättsregler som EU-kommissionen föreslog för nästan exakt två år sedan.

Den ena handlar om ekonomisk ersättning till den som tillverkat material som någon annan sedan länkar till. Den andra handlar om hur sajter och sociala medier ska kunna stoppa upphovsrättsskyddat material.

När ansvarigt utskott i EU-parlamentet skulle säga sitt i somras utbröt dock en rejäl debatt som slutade i att hela beslutet sköts upp till nu i september.

EU-kommissionen har suckat tungt och manat till mer sansade ordalag.

Kritikerna varnar ändå fortsatt för att konsekvenserna i värsta fall kan bli att allehanda plattformar på nätet inte kommer att ha råd att länka eller möjlighet att förhandsgranska material som laddas upp.

– Det kommer att göra internet betydligt sämre. Det kommer att begränsa möjligheterna till att dela med sig av bilder, musik och länkar, befarar Max Andersson (MP) i Sverige.

Såväl han som många andra ledamöter sätter ändå sitt hopp till de mängder av ändringsförslag som skrivits inför den nya parlamentsbehandlingen.

– Jag är mer hoppfull än vad jag var i somras, men det finns fortfarande frågetecken, säger Jytte Guteland (S).

– Min förhoppning är att vi når en bra och balanserad text. I så här komplicerad och teknisk lagstiftning är det ofta många som tycker antingen allt eller inget. Sanningen ligger någonstans däremellan, säger Fredrick Federley (C).

Vilka förslag som går vidare till omröstning – och om en sådan ens kommer att hållas den här veckan – är fortfarande högst oklart. Å andra sidan ska parlamentets linje sedan ändå förhandlas vidare med EU-länderna innan någonting kan avgöras definitivt.

EU och upphovsrätten

  • EU-kommissionen lade i september 2016 fram ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett sedan tidigare regler från början av 00-talet.
  • "Vårt kreativa innehåll ska inte vara inlåst, men måste skyddas mycket väl, särskilt för att förbättra möjligheten till ersättningen till upphovsmännen", sade Andrus Ansip, EU-kommissionär med ansvar för den digitala inre marknaden när förslaget lades fram.
  • EU-länderna enades om sin syn på saken vid ett ministermöte i mitten av maj i år. I EU-parlamentet gav det ansvariga utskottet (rättsutskottet Juri) tummen upp i mitten av juni, varpå dock hela parlamentet några veckor senare beslutade om att göra om processen i början av september.
  • På tisdagen ska lagförslaget debatteras av hela parlamentet i Strasbourg. På onsdag väntar sedan en omröstning. Samtidigt har talmannen möjlighet att skicka tillbaka ärendet till rättsutskottet eftersom antalet föreslagna ändringar är så stort.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan