|

Statsvetare: Lätt position för Jimmie Åkesson

NyhetsbildZoom
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ingen säger sig vilja regera eller samarbeta med Sverigedemokraterna. En inbjudan till formella samtal fick ett snabbt nej från Moderaterna och Kristdemokraterna. Hur SD-ledaren Jimmie Åkesson kommer att agera framöver är mycket osäkert, enligt experter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter att rösterna i samtliga valdistrikt räknats sträckte vågmästaren Sverigedemokraterna ut en hand till de partier partiet helst vill regera med: M och KD.

Det är inte aktuellt, löd de snabba svaren. Men beroende på hur partierna i de traditionella blocken väljer att agera kan man inte bortse från Jimmie Åkesson. Nu väntar landet på vilken riktning han väljer att gå.

– Åkesson har tagit första steget, han fattar att det inte är läge för samtal nu. SD måste visa för sina egna väljare att man kan göra skillnad, men för att ställa krav måste man visa att man kan förhandla seriöst, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare knuten till tankesmedjan Timbro.

– Det blir en balans mellan att inte vänta sig att få igenom allt, men att inte sälja sig hur billigt som helst. Såhär långt har de en ganska lätt position då de andra partierna säger nej, då kan man vara ödmjuk, fortsätter han.

Bollen ligger nu hos Allianspartierna, enligt Johansson Heinö.

– Går de över blockgränsen och struntar i väljarna kan Åkesson spela på det. Chansar de och går fram själva utan förankring kan han spela på det i stället, säger han.

Enligt Dick Erixon, chefredaktör för den SD-ägda publikationen Samtiden, blir talmansvalet en första viktig indikation på hur utfallet blir.

– Den första politiska kontakten sker i talmansvalet. Både Löfven och Kristersson behöver underlag för att be talmannen föreslå dem som statsminister. I det läget kommer Åkesson att lägga fram en kravlista med vad som krävs för att de ska stödja de olika kandidaterna. Utfallet av det blir en första indikation på hur saker ligger till, säger Erixon.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen: Misshandeln på Stadshotellet snart till åtalsprövning

JAKOBSTAD Två personer har suttit frihetsberövade misstänkta för den grova misshandeln på Stadshotellet i Jakobstad för en dryg månad sedan. Nästa steg är åtalsprövning.

Nyhetsbild
Lokalt

Stolparna måste förlängas – annars hänger tro, hopp och kärlek för lågt

JAKOBSTAD Jakobstadsborna har funderat om inte de nya stolparna för tro, hopp och kärlek är för låga? Och jo – det är de.

Nyhetsbild
Lokalt

Järnvägen till Yxpila blir huvudled – "En förutsättning för dubbelspår"

KARLEBY Järnvägsförbindelsen till Karleby hamn klassas från och med årsskiftet som en huvudled. Hamndirektör Torbjörn Witting är glad över beslutet.

Mest läst senaste veckan