|

Fina flytet fortsätter – Pukkis praktavslut sänkte Estland

NyhetsbildZoom
Teemu Pukki avgjorde matchen med sitt fjortonde mål i landslaget. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen
Det var inte så värst vackert – men det räckte. Finland vann över Estland med uddamålet och har inlett Nations League med två raka segrar. Matchhjälte? En Teemu Pukki i storform.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

FOTBOLL Nations League

  • Finland – Estland 1–0 (1–0)
  • 1–0 Teemu Pukki (12).
  • Finlands laguppställning: Lukas Hradecky – Albin Granlund (76 min, Sauli Väisänen), Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Jukka Raitala – Robin Lod (86 min, Rasmus Karjalainen), Rasmus Schüller, Tim Sparv, Pyry Soiri – Jasse Tuominen, Teemu Pukki (89 min, Joni Kauko).
  • Publik: 4632.


Kyligt, blåsigt, blött. Det finländska vädret visade sig från sin sämsta sida på tisdagskvällen i Åbo – men det gjorde ingenting. De finländska supportrarna på kortsidan sjöng, hoppade och dansade i 90 minuter trots att regnet bara vällde ner över dem.

Orsaken till de många leendena på läktaren stavas Teemu Pukki. Norwich-anfallaren var tidigare något av en hackkyckling i landslaget. Nu har han överbevisat de mest inbitna kritikerna.

I lördags behövde han sju minuter för att näta mot Ungern. Nu small det efter tolv minuter. Pyry Soiri kom loss på vänsterkanten och serverade Pukki, som chippade in 1–0 i nättaket. Elegant, nonchalant, självsäkert – ett avslut av en anfallare med skyhögt självförtroende.

När Pukki lite senare tacklade omkull rutinerade försvarsbjässen Ragnar Klavan möttes han av kvällens näst största hurrarop. Anfallaren har verkligen fått en nytändning som heter duga.

Finland kunde ha utökat ledningen i första halvlek. SJK-målvakten Mihkel Aksalu såg ut som Bambi på hal is och var nära att ge Finland ett jätteläge, Jasse Tuominen träffade ribban med en kanon och Robin Lod hade en skaplig chans – men det ville sig inte. 1–0 stod sig till paus.

Estland var inte heller ofarligt. Gästerna från söder pressade högre än väntat och skapade en hel del oreda i den finländska försvarslinjen. Matchbilden blev inte så tillknäppt som många på förhand fruktade. Albin Granlund hamnade fel i några löpningar och Lukas Hradecky tvingades till ett antal ingripanden – men nära ett bakslag var Finland aldrig.

Efter pausvilan tog de blåvita hand om taktpinnen igen, men fler mål blev det inte. Pukki var närmast att näta, men lyckades inte pricka nätmaskorna med ett avslut från närhåll då 20 minuter återstod.

Matchen slutade 1–0 och Finland går upp i gruppledning eftersom Grekland förlorade borta mot Ungern.

Slutresultatet betyder att Finland förlängde den förlustfria sviten i VM-kvalet och Nations League till sex matcher. Det är samtidigt första gången på fem försök som Finland lyckas vinna i Åbo.

Det blåser nya vindar inom den finländska fotbollen. Om 1–0 känns som ett svagt resultat gäller det bara att blicka bakåt och minnas den senaste dusten mellan Finland och Estland i Åbo.

För tre år sedan satte Ats Purje två baljor då Estland vann med 0–2. Boris Rotenberg gjorde sin – hittills – enda landskamp för Finland och dåvarande tränaren Mixu Paatelainen sågade lagets insats vid fotknölarna. Några dagar senare fick Paatelainen sparken.

Allting var inte bättre förr.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan