|

WHO: Cancer vanligare i Norden

NyhetsbildZoom
Antalet cancersjuka har ökat samtidigt som behandlingarna har blivit bättre. Arkivbild. Foto: Gerry Broome
I de nordiska länderna Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island hade 5 procent av invånarna cancer under 2014, visar en ny rapport från WHO. Samma år var genomsnittet 2,4 procent för alla länder som räknas in i rapportens europeiska region.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Antalet cancersjuka har fortsatt öka i Europa, men allt färre människor dör i sjukdomen, visar "European Health Report" från Världshälsoorganisationen (WHO).

I de 53 länder som i rapporten räknas till Europaregionen hade 2,4 procent av befolkningen cancer under 2014, 50 procent fler än år 2000. I statistiken syns stora skillnader i cancertyper för olika områden.

I de nordiska länderna hade alltså 5 procent av befolkningen cancer 2014, samtidigt som 1,8 procent av invånarna i de tidigare sovjetrepublikerna som ingår i Oberoende staters samvälde (OSS) drabbats.

Motsvarande siffra för alla de 53 länderna 2013 var 2,8 procent. Förekomsten var något högre hos kvinnor (2,9 procent), än hos män (2,7 procent).

Nya bröstcancerfall i Norden ökade med 175 fall per 100 000 kvinnor mellan åren 2000 och 2014. För hela Europaregionen ökade bröstcancer med 100 nya fall per 100 000 kvinnor.

Samtidigt som bröstcancer har blivit vanligare har behandlingarna av sjukdomen blivit bättre och antalet avlidna har minskat sedan mitten av 1990-talet. 2015 avled 20 kvinnor av 100 000 i bröstcancer, jämfört med 23,8 år 2000.

Antalet insjuknade i livmoderhalscancer minskar sakta inom EU samtidigt som det ökar inom OSS.

2015 avled tre kvinnor av 100 000 inom EU i sjukdomen, efter att antalet avlidna halverats i EU sedan 1970-talet.

Inom OSS är dödstalen mer än dubbelt så höga, 6,9 döda per 100 000, samma siffra som 1990.

Cancertyper som drabbar luftstrupe, luftrör och lungor har också varierat inom länderna i rapporten.

I Frankrike ökade antalet fall med nästan 50 procent mellan år 2000 och 2015, mycket snabbare än de 11 procent som samma cancertyper ökat i resten av EU. Genomsnittet för de 53 länderna i WHO:s rapport var 49 fall per 100 000 invånare 2014.

Antalet människor som avlider av dessa cancertyper har minskat med 13 procent i hela regionen sedan år 2000, även om det finns undantag. I Frankrike har dödsfallen minskat med bara 2 procent sedan 2000, och i Portugal har de ökat med 10 procent under samma tidsperiod.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Underhållande hockeymatch - Hermes slog TuTo

ISHOCKEY Hermes och Åbolaget TuTo bjöd på säsongens hittills bästa match i Karleby.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan