De konstaterar att valresultatet är "extremt jämnt", men att de nuvarande regeringspartierna samlar mindre än en tredjedel av rösterna och att detta ska ses som en "tydlig signal om att Alliansen har en viktig uppgift att nu försöka forma nästa regering."

De fyra partiledarna listar fem punkter för hur de förbereder en regering med "bred sakpolitisk förankring" i viktiga frågor. Bland dessa punkter finns en inbjudan till Stefan Löfven för att "bygga en Alliansregering på samarbete över blockgränsen."

Alliansledarna konstaterar att man har goda erfarenheter av sådana överenskommelser sedan tidigare. Migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och svensk försvars- och säkerhetspolitik är områden där Alliansen är redo att kompromissa.

Alliansen vill också omedelbart pröva förtroendet för den sittande regeringen när riksdagen samlas den 24 september, om den inte redan har avgått. Alliansen kommer även att nominera en egen kandidat för uppdraget som riksdagens talman. Partiledarna upprepar också löftet att en kommande Alliansregering "inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna, för att få igenom sin politik."

Alliansens partiledare håller en pressträff klockan 12 i dag.