Landskapsdirektör Kaj Suomela hoppfull efter möte om Riksåttan

NyhetsbildZoom
Landskapsdirektör Kaj Suomela besökte riksdagen på onsdag för att diskutera riksväg åtta med bland andra talmannen och kommunikationsutskottets ordförande. Foto: Mikael Nybacka
Representanter för de tre österbottniska landskapen bjöds in av talmannen för att diskutera stomnätet och framtiden för riksväg åtta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Landskapsdirektörerna från Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten var tillsammans med Seinäjokis stadsdirektör inbjudna till riksdagen på onsdag för att diskutera det föreslagna stomvägnätet. Initiativ till mötet hade tagits av talman Paula Risikko (Saml).

– Tanken var att vi skulle få diskutera och framföra våra tankar kring stomnätet, och framförallt Riksåttan, säger Österbottens landskapsdirektör Kaj Suomela.

De lyssnade på oss och hade nog förstått hur viktigt det här är för oss.
Kaj Suomela

Med på mötet var också kommunikationsutskottets ordförande Ari Jalonen (Blå). Enligt Suomela blev det en bra diskussion och han är glad att mötet ordnades.

– De lyssnade på oss och hade nog förstått hur viktigt det här är för oss. Jag är smått hoppfull för Riksåttan, men inget är ju klart före det är klart.

Under mötet framförde man argumenten för varför hela riksväg åtta borde ingå i det stomvägnät som ska skapas. Som förslaget ser ut i dag skulle stora delar av vägen bli utanför.

– Vi lyfte fram att det inte går någon järnväg längs kusten utan vägen är enda sättet att transportera. Det är en viktig väg för österbottningarna och vi har två universitetssjukhus i var enda som är beroende av säkra transporter.

Man lyfte också fram att många specialtransporter använder Riksåttan då det byggs mycket vindkraft i Österbotten och Wärtsilä bygger sina motorer i Vasa.

– Wärtsiläs satsning i Vasa kom nog tacknämligt. De visade att de tror på Österbotten och det ger oss betydligt mer pondus.

Suomela tog även upp det aviga i att stomvägnätet gör en avstickare från riksväg tre via Seinäjoki vilket gör sträckan mellan Tammerfors och Vasa längre.

– Det blir 20 kilometer mer så inte är det realistiskt att någon skulle börja köra den vägen.

Sträckningen av riksväg tre ändras inte men om en del av den har lägre klass är farhågan att underhållet blir sämre där.

– Det där blir en utmaning. För här får vi inte draghjälp av Södra Österbotten.

För Suomela blir det snart en ny Helsingforsresa i samma ärende. Den 21 september ska samma tre landskap tillsammans med handelskammaren träffa kommunikationsminister Anne Berner (C).

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan