|

Eleverna i Onkilahden yhtenäiskoulu rör på sig – Skolan nominerad till europeiskt pris

Rastmotion, pausgymnastik, samarbete med föreningar och funktionella undervisningsmetoder har satt Onkilahden yhtenäiskoulu på den europeiska kartan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tre finländska skolor är nominerade till det europeiska Be Active-priset. De är Onkilahden yhtenäiskoulu i Vasa, Jyrängön koulu i Heinola och Minna Canths skola i Kuopio.

Be Active-priset är Europeiska kommissionens sätt att lyfta fram de bästa metoderna att få eleverna i rörelse på olika håll i Europa. Kriterier är kreativitet, kostnadseffektivitet och effektivitet.

I Onkilahden yhtenäiskoulu har man de senaste åren utvecklat motionsverksamheten genom rastmotion, pausgymnastik, samarbete med föreningar och funktionella undervisningsmetoder och uppmuntran till motion på fritiden.

Skolan har ordnat mångsidiga aktiviteter för att få med så många av de 800 eleverna som möjligt i den gemensamma verksamheten, oberoende av bakgrund och nivå. Olika jippon har ordnats, bland annat ett dansevenemang lett av Marco Bjurström.

– Den omfattande verksamheten kräver tid och arbete, men vi utvecklar vår verksamhet med entusiasm och i små steg, sakta men säkert. Vi delar gärna med oss av idéer så att även andra ska kunna införa dem i sina skolor. Vi tror starkt på att samarbete och innovationer ger resultat, säger läraren Laura Andersen i ett pressmeddelande.

Be Active-priset är en del av europeiska idrottsveckan som firas 23–30 september. Vem som får priset offentliggörs på en gala i Sofia, Bulgarien, senare i höst.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Annika Åman efterlyser fler scener för de österbottniska dramatikerna

Hur står det till med den österbottniska dramatiken? Finns den, spelas den? Och hur kunde den lyftas fram ännu mer? Det här synar VBL i några artiklar.

Nyhetsbild
Lokalt

Nipsu lyssnar när barnen läser

JAKOBSTAD När Nipsu hälsade på i Kyrkostrands skola i våras ville alla boka tid med henne till hösten. Nipsu jobbar som läshund och ska besöka skolan varannan vecka.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nordic Lights bygger ut och automatiserar sitt höglager

Ett helt nytt automatiserat komponentlager gör att lamptillverkningen blir effektivare vid Nordic Lights. Det robotdrivna lagret blir det första av sitt slag i Finland.

Nyhetsbild
Inrikes

Suvi Widgrén talade öppet om konkursen – en månad senare hade hon trettio jobberbjudanden

Som 22-åring öppnade Suvi Widgrén sin första butik, som 33-åring sålde hon alla fem. Reste jorden runt med familjen, kom tillbaka i januari i år. Blev vd för restaurangkedjan Egg, som hon också investerade i. I juni var konkursen ett faktum.

Mest läst senaste veckan