|

Moodys: Ökad risk för brexit utan avtal

NyhetsbildZoom
Ratinginstitutet Moody's varnar för en kris som kan sluta i en brittisk recession om det blir brexit utan avtal. Arkivbild Foto: Mark Lennihan
Brexit utan ett avtal på plats skulle få förödande konsekvenser för den brittiska ekonomin, enligt Moody's. Och risken för detta har ökat rejält de gångna månaderna, skriver ratinginstitutet i ett pressmeddelande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En lång rad ekonomiska sektorer och stora låntagare i både Storbritannien och EU riskerar sänkta kreditbetyg om förhandlingarna mellan London och Bryssel inte leder till något avtal, enligt Moody's.

Men att ringa in precis när och hur ett avtalslöst förhållande mellan EU och Storbritannien skulle slå är inte möjligt, då både britterna och EU-länderna troligen skulle vidta krisåtgärder för att hejda en akut situation, skriver Moody's.

"Men det skulle helt klart utgöra en betydande utmaning kreditmässigt jämfört med en förhandlad exit".

När det gäller Storbritannien räknar Moody's med att det i första hand skulle handla om en kraftig försvagning av det brittiska pundet, vilket skulle blåsa upp inflationen och urholka reallönerna under flera år. Det skulle i sin tur dra ned konsumtionen, dämpa tillväxten och riskera att sluta i en brittisk recession.

Inom EU ser Moody's i första hand risk för handelsrelaterade problem för Irland, Nederländerna, Cypern och Malta – de länder som har störst exponering mot den brittiska ekonomin.

När det gäller näringslivet befaras kraftiga bakslag för bland annat bilindustrin, flygbolag och kemisektorn.

Den stora brittiska banksektorn skulle också få problem med försämrad lönsamhet och tillgångar som faller i värde, vilket antas försvaga kreditbetyget för sektorn.

Enligt Moody's är det inte uteslutet att Storbritannien lämnar EU i mars 2019 utan ett avtal på plats, men att Bryssel och London då gör upp om en tvåårig förhandlingsfrist med övergångsregler för att undvika stora ekonomiska störningar.

Fakta: Förhandlingsfönstret snart slut

  • Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om ett avtal om vad som gäller efter brexit, som ska äga rum den 29 mars 2019, är inne i ett avgörande skede.
  • Frågan ska enligt plan utgöra huvudtema på ett EU-toppmöte den 19–20 oktober, men det kan enligt många bedömare bli aktuellt med ett extra toppmöte om brexit i november.
  • Skulle brexit genomföras utan ett färdigt avtal inleds en övergångsperiod som löper till december 2020. (TT)

Kommentarer
|

Nytt medlarbud i hamnkonflikten

Medlarna i den pågående hamnkonflikten har lämnat ett nytt bud till parterna. Svar ska lämnas på onsdag eftermiddag, den 20 februari.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan