|

Rättegången mot Madsen avbruten

NyhetsbildZoom
En ambulans kör in vid domstolen i Köpenhamn. Foto: Johan Nilsson/TT
Mordrättegången mot Peter Madsen fick en dramatisk utveckling i slutskedet – mitt under åklagarens plädering inträffade någon form av insjuknande i rättssalen. Personen är enligt domstolen utom livsfara, men förhandlingen avbryts tills vidare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Åklagaren Kristian Kirk Petersen pläderade när någon plötsligt ropade att en ambulans skulle tillkallas. Många i rättssalen reagerade starkt på händelsen och flera sprang fram för att ge personen hjälp.

Vad som händer med förhandlingen i Østre landsret är i nuläget oklart.

Två pläderingar skulle fylla den sista rättegångsdagen – när dagen skulle ubåtsbyggaren få veta om livstidsstraffet fastställs eller mildras av Østre landsret. Men morddömd kommer han att förbli för det brutala mordet på journalisten Kim Wall. Nu är det alltså först senare som domen kommer att meddelas på grund av händelsen i rättssalen.


Åklagarens pläderingar hann dra i gång, och åklagare Kristian Kirk Petersen redogjorde för tidigare domar där det precis som i detta fall blivit stränga straff mord, men han betonade att det finns särskilt försvårande omständigheter i ubåtsfallet.

Kirk sade bland annat att Madsen visat särskilt stor hänsynslöshet och planerat brottet. Att flera kvinnor kontaktades före avfärden med Kim Wall, men att de av olika anledningar tackat nej till en tur.

– Förutom Kim Wall som lämnade sin egen fest i jakten på en god journalistisk historia.

Tre slags påföljder står på spel när domen senare ska meddelas: ett tidsbestämt straff, livstids fängelse eller förvaring – det sistnämnda är ett tidsobestämt straff som Danmarks rättsliga råd bedömer att Madsen kan dömas till eftersom han betraktas som så pass farlig.

Psykologen och läkarna som har gjort den rättspsykiatriska undersökningen anser att Madsen har narcissistiska och psykopatiska drag. Madsen anses lida av allvarlig brist på empati, ånger och skuldkänslor, men bedöms inte lida av en allvarlig psykisk störning som skulle kunna utesluta fängelse.


Åklagarsidan ska plädera för ett tidsobestämt straff, medan försvaret arbetar för ett mildare straff.

Advokaten Mette Grith Stage, som följt fallet på distans, tror att det finns en möjlighet för Peter Madsen att slippa livstid.

– Men då tror jag att det är mer sannolikt att han får förvaring och det grundar jag på upplysningarna i mentalundersökningen, sade hon till TT inför rättegångsstarten.

Hon föreställer sig att försvaret bland annat lägger vikt vid att Madsen tidigare är ostraffad och dansk rättspraxis vid ett enstaka mord.

– Normalt ska det vara flera mord eller ett enstaka mord i kombination med mycket personfarlig kriminalitet för livstid, sade Grith Stage.

Vid pläderingen lär dock åklagaren se helt annorlunda på saken, resonerar hon.

– Han kommer att argumentera för att det inte bara rör sig om ett mord, utan att det är mycket annat allvarligt inblandat. Att Madsen hållit henne inspärrad i ubåten, utsatt henne för sexuellt övergrepp och styckat kroppen, sade Grith Stage till TT.

|

Dödssiffran stiger i Mexiko

Nyhetsbild
Räddningsarbetare anställda av oljebolaget Pemex vid olycksplatsen. Foto: Claudio Cruz/AP/TT
Dödssiffran efter explosionen i centrala Mexiko fortsätter att stiga. Omar Fayad, guvernör i Hidalgo, uppger att minst 73 människor har mist livet och ytterligare minst 74 är skadade.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missa inte den blodröda månen på måndag morgon

En total månförmörkelse som färgar hela månen röd – och ett ljusstarkt planetmöte. Passa på att gå ut och titta upp i morgon bitti, det händer saker på januarihimlen!

Nyhetsbild
Lokalt

Plankorsning i Yxpila ska göras säkrare

KARLEBY Trafikverket satsar 28 miljoner euro på att göra plankorsningar i hela landet säkrare. Yxpila i Karleby är med i åtgärdsprogrammet.

Nyhetsbild
Lokalt

Angelica nära frontalkrock vid Edsevökorsningen – "Löser sig med fjärde ramp"

PEDERSÖRE När Angelica Hellman tog avfarten från Riksåttan hem mot Lappfors var hon inte beredd på att möta en lastbil i samma fil. Vissa får köra motströms i rampen, enligt trafikplaneraren.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan