|

Slutgiltigt valresultat i svenska valet först på söndag

NyhetsbildZoom
Valresultatet inte klart än. Foto: Johan Nilsson/TT
Det slutgiltiga valresultatet för Sveriges riksdag fastställs först på söndag, uppger Valmyndigheten. Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, är det inte konstigt att det slutliga valresultatet dröjer.

– Vi har räknat med allt från fredag kväll till söndag kväll, men kvaliteten är viktigare än tiden, säger hon till TT.

Enligt Valmyndigheten tar det mycket tid att hantera alla valsedlar med personkryss. Dessutom ska alla personröster numera matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln, i och med de nya reglerna om samtycke av en kandidatur.


Stockholm och Västra Götaland, som nu inte är klara, är de två största distrikten, förklarar Anna Nyqvist. Där är rösträkningen mer arbetskrävande, och där finns också många förtidsröster och valsedlar från andra distrikt som gör rösträkningen mer tidskrävande.

I år har länsstyrelserna haft två dagar på sig att klara av det som brukar kallas onsdagsräkningen, mot en dag tidigare. Det är då sent inkomna förtidsröster samt utlandsröster räknas.

Att rösträkningen dröjer hos länsstyrelsen i Stockholm förklarar Jonas Johansson, kommunikationschef, med ändrade väljarmönster.

– De som förtidsröstar har gjort det betydligt senare än vid tidigare val. Och det är fler personkryss på förtidsrösterna, säger Johansson.


Dessutom tillkommer att fler än vanligt har använt röstsedlar från en valkrets men röstat i en annan valkrets, något som kräver en särskild hantering. Jonas Johansson säger att länsstyrelsen i Stockholm gjort omprioriteringar för att kunna vara så snabba med rösträkningen som möjligt men att en utvärdering kommer att ske inför nästa val.

– En majoritet har jobbat 08 till 22. Och vår bedömning var att vi anpassat organisationen. Men vissa saker har man inte kunnat förutse, som exempelvis att så många valt att förtidsrösta så nära inpå valdagen, säger Johansson.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Suvi Markko bytte finska Raumo mot svenska Korsnäs: "Tack pappa för att du lärde mig språket"

KORSNÄS Suvi Markko växte upp i helfinska Raumo. Hon tackar pappa Yngve för att han alltid talat svenska med henne. Det har öppnat många dörrar. I dag är hon stolt vd för kosmetikföretaget Dermoshop i Korsnäs: "Det är en ädelsten för hela regionen."

Nyhetsbild
Lokalt

Jeppofamilj fick nej till utökad skolskjuts – "Får klättra upp i ett träd om vargen kommer"

NYKARLEBY Familjen Ström önskade "vargtaxi" ända från dörren. Staden sade nej: "Det har inte varit någon egentlig fara just där."

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE Räcker det inte med ett halvårs prövotid?

De kvinnodominerade facken bedömer att regeringens förslag om uppluckrat uppsägningsskydd skulle slå extra hårt mot kvinnor.

Mest läst senaste veckan