|

Slutgiltigt valresultat i svenska valet först på söndag

NyhetsbildZoom
Valresultatet inte klart än. Foto: Johan Nilsson/TT
Det slutgiltiga valresultatet för Sveriges riksdag fastställs först på söndag, uppger Valmyndigheten. Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, är det inte konstigt att det slutliga valresultatet dröjer.

– Vi har räknat med allt från fredag kväll till söndag kväll, men kvaliteten är viktigare än tiden, säger hon till TT.

Enligt Valmyndigheten tar det mycket tid att hantera alla valsedlar med personkryss. Dessutom ska alla personröster numera matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln, i och med de nya reglerna om samtycke av en kandidatur.


Stockholm och Västra Götaland, som nu inte är klara, är de två största distrikten, förklarar Anna Nyqvist. Där är rösträkningen mer arbetskrävande, och där finns också många förtidsröster och valsedlar från andra distrikt som gör rösträkningen mer tidskrävande.

I år har länsstyrelserna haft två dagar på sig att klara av det som brukar kallas onsdagsräkningen, mot en dag tidigare. Det är då sent inkomna förtidsröster samt utlandsröster räknas.

Att rösträkningen dröjer hos länsstyrelsen i Stockholm förklarar Jonas Johansson, kommunikationschef, med ändrade väljarmönster.

– De som förtidsröstar har gjort det betydligt senare än vid tidigare val. Och det är fler personkryss på förtidsrösterna, säger Johansson.


Dessutom tillkommer att fler än vanligt har använt röstsedlar från en valkrets men röstat i en annan valkrets, något som kräver en särskild hantering. Jonas Johansson säger att länsstyrelsen i Stockholm gjort omprioriteringar för att kunna vara så snabba med rösträkningen som möjligt men att en utvärdering kommer att ske inför nästa val.

– En majoritet har jobbat 08 till 22. Och vår bedömning var att vi anpassat organisationen. Men vissa saker har man inte kunnat förutse, som exempelvis att så många valt att förtidsrösta så nära inpå valdagen, säger Johansson.

Kommentarer
|

Trumps toppdiplomat för Europa avgår

Nyhetsbild
Wess MItchell, ansvarig för USA:s relationer med Europa, lämnar Trumpadministrationen på egen begäran. Arkivbild. Foto: Petros Karadjias/AP/TT
Wess MItchell, amerikansk toppdiplomat med ansvar för relationerna till Europa, har begärt avsked. Mitchell hänvisar till personliga och yrkesmässiga skäl i sin avskedsansökan till USA:s utrikesminister Mike Pompeo, rapporterar The Washington Post.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan