|

Fler dör med få räddningsfartyg i Medelhavet

NyhetsbildZoom
Aquarius är det enda icke-statliga räddningsfartyget som kommer att vara aktivt i Medelhavet framöver. Arkivbild. Foto: Salvatore Cavalli
Fler människor riskerar att dö i Medelhavet eftersom det inte finns några icke-statliga räddningsfartyg som patrullerar farvattnen. Orsaken är att Italien och Malta stängt sina hamnar för skeppsbrutna migranter och att flera fartyg hålls kvar i Valletta på Malta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sedan den 26 augusti har inga räddningsfartyg från frivilligorganisationer varit på plats i de farvatten där migrantrutterna går, mellan Nordafrika och södra Europa. Det är den längsta avsaknaden av ideella räddningsinsatser sedan de började 2015, skriver The Guardian.

En orsak är att Italien och Malta inte tillåter att fartygsbesättningen släppa i land människor som de har räddat. Under sommaren har i stället flera räddningsfartyg fått söka hamn i Spanien, betydligt längre bort från sök- och räddningsområdena i Medelhavet.

– Om vi blir omdirigerade till Spanien varje gång förlorar vi 3–4 dagar bara på ena vägen. Det blir en vecka som fartygen är frånvarande från områden där människor upplever fruktansvärda situationer och förhållanden, säger Hanna Krebs, presstalesperson på SOS Méditerranées kontor i Berlin, till TT.

Senast det inte fanns några icke-statliga räddningsfartyg i Medelhavet var mellan den 28 juni till den 8 juli i år. Under den perioden omkom fler än 300 migranter till havs, uppger The Guardian. Enligt UNHCR stod också de icke-statliga organisationerna för nästan 40 procent av alla räddningsaktioner utanför Libyens kust i början av året.

Flera räddningsfartyg hålls dessutom kvar i huvudstaden Valletta på Malta på grund av en juridisk strid över hur fartygen är flaggade. SOS Méditerranées fartyg Aquarius är det enda som är aktivt, enligt Hanna Krebs. Det befinner sig för tillfället i Marseille för teknisk översyn, men kommer att ge sig ut på räddningsaktioner i nästa vecka.

Hittills i september har kropparna av 21 människor som tros ha försökt ta sig till Spanien via den västra rutten i Medelhavet hittats uppspolade på stränder i Algeriet, Marocko och Spanien, uppger den Internationella migrationsorganisationen IOM. Hur många som omkommit på den östra eller centrala rutten, till exempel från Libyen, finns inga uppgifter om.

– Jag kan inte föreställa mig hur många fler det är i verkligheten. Människor slutar inte fly bara för att det inte finns några räddningsfartyg, säger Hanna Krebs.

Även den libyska kustbevakningen genomför räddningsaktioner i Medelhavet. Men de transporterar migranterna tillbaka till Libyen och det är ingen säker plats, enligt Hanna Krebs. Rapporter, bland annat från Amnesty International, vittnar också om att migranterna i Libyen sätts i förvar och utsätts övergrepp

– Den libyska kustbevakningen är ingen lösning överhuvudtaget. De tar tillbaka dem till Libyen i bästa fall, eller låter dem drunkna i värsta fall, säger Hanna Krebs.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan