|

Supertyfonen har nått Filippinerna

NyhetsbildZoom
Barn i Manila leker medan tyfonen närmar sig. Foto: Noel Celis/Lehtikuva
Tyfonen Mangkhut har in dragit in över norra Filippinerna med vindar på 57 meter per sekund. Ovädret som föregicks av kraftig blåst och regn har nått kommunen Baggao på huvudön Luzon. Än så länge har inga skador rapporterats från området.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Minst fyra miljoner människor bor i området där Mangkhut väntas härja runt med full kraft det närmaste dygnet.

– Vi kan få vågor som är höga som fyravåningshus, sade Michael Conag, talesperson för myndigheterna, innan ovädret nått fram till fastlandet, till nyhetsbyrån AFP.

Tyfonen beräknas bli den värsta i år i regionen, med de kraftigaste kastvindarna på 70 meter per sekund.

Tusentals människor har redan flytt sina hem, medan andra håller på att säkra tak och fönster som riskerar att blåsa bort. Lantbrukare har tagit in grödor som kan översvämmas, och myndigheterna har gjort klar utrustning för evakuering och räddningsoperationer.

– De säger att den här tyfonen är dubbelt så kraftig som den förra, det är därför vi är skräckslagna, sade Myrna Parallag, en av dem som lämnat sitt hem i norra Filippinerna, på dagen innan ovädret slog till mot landet.

– Vi lärde oss en läxa förra gången. Då nådde vattnet upp till vårt tak, tillade hon.

Hongkong ligger i Mangkhuts bana och tyfonen väntas slå till mot staden vid södra Kinas kustland på söndag. Myndigheterna uppmanar människor att förbereda sig inför ovädret.

I Manila, som ligger söder om de områden som väntas drabbas värst, har ett gäng svenska sjuksköterskestudenter förberett sig inför ovädret. Universitetet där de går har stängt och skickat hem eleverna, för att de ska kunna bunkra upp med mat och vatten.

– Vi har ”utegångsförbud” men var vid lunchtid ute och gick en sväng här på området. Det var väldigt öde, bara några få arbetare som jobbade med att tömma soptunnor och rensa brunnarna för att minska risken för översvämningar, sade Jennie Hellström till SVT Nyheter.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan