|

Regeringens budgetproposition till riksdagen

NyhetsbildZoom
Finansminister Petteri Orpo (Saml) ledde regeringens budgetmangling vid Villa Bjälbo i augusti. Den slutgiltiga budgetproposition som överlämnades till riksdagen på fredagen utlovar skattelättnader för låginkomsttagare. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Statsrådet överlämnade propositionen om statsbudgeten för 2019 till riksdagen på fredagen. Budgetpropositionen visar ett underskott på 1,4 miljarder euro.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I regeringens budgetproposition, som offentliggjordes redan den 29 augusti, beräknas inkomsterna uppgå till 53,9 miljarder euro, medan de statliga anslagen föreslås uppgå till 55,3 miljarder euro. Budgetpropositionen visar därmed ett underskott på 1,4 miljarder euro.

Budgetpropositionen utlovar satsningar på sysselsättningen, företagsamheten och utökade anslag för innovation och forskning.

Till de nya förslagen hör bland annat en satsning på lönesubventioner för företag som sysselsätter arbetslösa och skräddarsydda lösningar för att utveckla svårsysselsatta personers arbetsförmåga.

Regeringens budgetproposition utlovar också skattelättnader för låginkomsttagare, uppger Statsrådets kansli på sin hemsida.

Till verktygsbacken hör bland annat en indexjustering av förvärvsinkomstbeskattningen, vilket i sin tur bygger på den tidigare höjningen av förtjänstnivåindexet med 2,6 procent. Indexjusteringen beräknas minska förvärvsinkomstskatten med cirka 398 miljoner euro.

Utöver detta utlovas skattelättnader för låginkomsttagare till ett sammanlagt värde av 130 miljoner euro. Skattelättnaderna genomförs genom att höja grundavdraget, arbetsinkomstavdraget och pensionsinkomstavdraget vid stats- och kommunalbeskattningen, skriver Statsrådets kansli i ett pressmeddelande.

Kommentarer
|

Dragon Mining anser att pressen missuppfattade hur industrin fungerar – "Tanken är irrationell"

Nyhetsbild
Dragon Mining fick otrevlig publicitet under julhelgen. Nu försöker vd Brett Smith korrigera missförståendet. Foto: Henri Forss/SPT
Gruvbolaget Dragon Mining har inga planer på att ta guldet och springa, hävdar bolagets vd. Den föreslagna gruvskatten väcker oro inom gruvindustrin.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Annvi Gardberg arbetar med öppen mikrofon och totalt förtroende

Topeliuspriset 2019 tilldelas Yle-journalisten Annvi Gardberg. Hennes undersökande reportage om kolloidalt silver  fick myndigheterna att agera mot företagare som marknadsför skadliga produkter med påståenden om att de botar sjukdomar.

Nyhetsbild
Lokalt

Förslag som skulle ha försvårat Kvarkensamarbetet röstades ner – "Det här är en stor grej"

Förslaget från EU-kommissionen innebar att samarbete över landgränser skulle favoriseras framom havsgränser. EU-parlamentet sa nej till det här.

Nyhetsbild
Lokalt

Många riskerar bli utanför den digitaliserade servicen

KARLEBY En allt större del av samhällsservicen digitaliseras. Mellersta Österbottens förbund har inlett ett EU-stött projekt som hjälper invånarna att klara de vardagliga kontakterna.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan