I regeringens budgetproposition, som offentliggjordes redan den 29 augusti, beräknas inkomsterna uppgå till 53,9 miljarder euro, medan de statliga anslagen föreslås uppgå till 55,3 miljarder euro. Budgetpropositionen visar därmed ett underskott på 1,4 miljarder euro.

Budgetpropositionen utlovar satsningar på sysselsättningen, företagsamheten och utökade anslag för innovation och forskning.

Till de nya förslagen hör bland annat en satsning på lönesubventioner för företag som sysselsätter arbetslösa och skräddarsydda lösningar för att utveckla svårsysselsatta personers arbetsförmåga.

Regeringens budgetproposition utlovar också skattelättnader för låginkomsttagare, uppger Statsrådets kansli på sin hemsida.

Till verktygsbacken hör bland annat en indexjustering av förvärvsinkomstbeskattningen, vilket i sin tur bygger på den tidigare höjningen av förtjänstnivåindexet med 2,6 procent. Indexjusteringen beräknas minska förvärvsinkomstskatten med cirka 398 miljoner euro.

Utöver detta utlovas skattelättnader för låginkomsttagare till ett sammanlagt värde av 130 miljoner euro. Skattelättnaderna genomförs genom att höja grundavdraget, arbetsinkomstavdraget och pensionsinkomstavdraget vid stats- och kommunalbeskattningen, skriver Statsrådets kansli i ett pressmeddelande.