|

Två dödade av orkanen Florence

NyhetsbildZoom
Översvämningar har drabbat bland annat Swansboro i North Carolina. Foto: Tom Copeland
En mamma och ett litet barn har dödats sedan orkanen Florence dragit in över North Carolina. I staden New Bern har hundratals människor räddats från sina hem efter att två floder svämmat över.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Även om Florence nedgraderats till kategori 1 på den 5-gradiga Saffir-Simpson-skalan innan den nådde fastlandet har den orsakat stor förödelse längs North Carolinas kustlinje, och myndigheterna varnar för att den kommer att fortsätta utgöra en verklig fara de närmaste 36 timmarna.

– Stormen vållar förödelse i vår delstat. Vi är djupt bekymrade över att hela samhällen kan svepas iväg, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper, rapporterar AFP.

I kuststaden Wilmington har en mamma och hennes barn dödats sedan ett träd föll över deras hus. Det är de första bekräftade dödsfallen, uppger polisen. Fadern skadades och vårdas nu på sjukhus

I kuststaden New Bern har hundratals människor räddats sedan två floder svämmat över och isolerat människor i deras hem. Det statliga meteorologiska institutet spår att North Carolina kommer att få lika mycket regn på två–tre dagar som normalt på upp till åtta månader. I vissa områden kan det regna upp till en meter.

– Det här regnet kommer att föra med sig katastrofala, plötsliga översvämningar och långvariga, märkbara översvämningar av floderna, sade Brock Long, chef på katastrofmyndigheten Fema, tidigare under dagen.

Omkring 1,7 miljoner människor har evakuerats eller gett sig av frivilligt. Över 26 000 människor har tvingats att söka skydd i drygt 200 tillfälliga härbärgen, rapporterar CNN.

Den lilla strandorten Myrtle Beach i South Carolina har så gott som övergivits av invånarna. En av dem är Avair Vereen som tillsammans med sina sju barn har sökt skydd i en skola.

– Vi bor i en husbil, så vi sade att "om vi förlorar vårt hem så kanske vi kan få en bostad i stället". Men vi kan inte ersätta oss själva, så vi bestämde oss för att komma hit, säger hon.

Antonio Ramirez, från Leland i North Carolina, räknar dock med att rida ut stormen tillsammans med sin hund Canelo.

– Skyddscentren tar inte emot hundar. Jag lämnar inte honom här, sade han till AFP tidigare på fredagen.

Katastroftillstånd har utlysts i fem delstater vid kusten – North Carolina, South Carolina, Georgia, Maryland och Virginia. Energibolaget Duke Energy meddelar att uppskattningsvis en till tre miljoner människor kan bli strömlösa och att det kan ta veckor att få strömmen tillbaka.

Florence för med sig vindar på maximalt drygt 40 meter i sekunden. Stormen rör sig i nord-nordvästlig riktning och förväntas försvagas avsevärt under helgen och i början av nästa vecka, meddelar NHC.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Utrikes

Norska polisen: Nu börjar utgrävningen på Blåbärsfjället

Lavinexperterna har gett grönt ljus: Nu kan man börja gräva ut och bärga de fyra omkomna skidåkarna i lavinområdet på Blåbärsfjället.

Nyhetsbild
Ekonomi

Rauanheimo expanderar i Hangö – bra år på kommande i Karleby

Karleby Rauanheimo investerar i Hangö hamn. Att företaget verkar i alla större hamnar ger också bättre utvecklingsmöjligheter i Karleby, säger vd.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan