|

Idlib-offensiv satt på paus

NyhetsbildZoom
Flyganfall har pågått mot rebellmål i Idlib i flera månader. Bild från civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna, som uppges visa flygbombning av byn Hobait i provinsen Idlibs södra delar.
Den markoffensiv mot provinsen Idlib i Syrien som det laddats för i månader verkar vara satt på paus. En turkisk talesman säger att parterna är överens om att de humanitära konsekvenserna skulle bli för stora.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Idlib, ofta beskrivet som det viktigaste stora oppositionsfästet som återstår i Syrien, lever tre miljoner människor. Turkiet, som redan hyser 3,5 miljoner syriska flyktingar, säger att man inte klarar ännu en stor flyktingvåg – och signalerar till EU att ett sådant scenario skulle påverka hela Europa.

Efter samtal med ryska, tyska och franska företrädare i Istanbul säger nu Ibrahim Kalin, medarbetare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, att parterna är överens.

– Våra förväntningar är att det nuvarande läget i Idlib bibehålls, att civila skyddas och att ingen humanitär kris skapas, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Erdogan ska i Ryssland på måndag diskutera saken med sin ryske kollega Vladimir Putin. Och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förklarar att pratet om "en rysstödd offensiv av syriska styrkor inte är en sanningsenlig redogörelse av fakta", rapporterar nyhetsbyrån AFP från ett möte i Berlin.

Källor i Syrien bekräftar att den uppladdning som märkts med ryska och syriska styrkor runt Idlib tidigare nu avtagit. Läget har varit lugnt i veckan, och i Hama-området har regimstyrkor setts dra sig tillbaka.

– För tillfället gäller tålamod och ompositionering. Operationen är ej inställd, men vi har gott om tid, säger en regimtrogen källa till Reuters.

Däremot är såväl ryska som syriska företrädare tydliga med att man tänker fortsätta flyganfallen mot vad som beskrivs som terrorister.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger i ett pressmeddelande att han har diskuterat situationen med både FN-sändebudet Staffan de Mistura och FN:s nya högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet.

"Som medlem i FN:s säkerhetsråd driver Sverige på för en fredlig lösning på konflikten i Syrien och för att skydda civila", förklarar Löfven. "Men till syvende och sist vilar ansvaret på den syriska regimen och dess allierade, inte minst Ryssland och Iran".

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan