|

Konstexperternas bästa investeringstips

NyhetsbildZoom
Måleri av Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald är eftertraktade som konstinvesteringar. Arkivbild. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Börja med att läsa igenom en konsthistoriebok så att du får en översikt. Tänk på att du måste tycka om det du investerar i. Fundera också över hur mycket du har råd att förlora innan du börjar. Sen är det bara att sätta i gång.

Skaffa mer kunskap

Ta hjälp av någon som jobbar i konstbranschen – som kan bedöma kvalitet och skicket på konstverket.

Investera långsiktigt, glöm inte konstverkets kontext och gå aldrig efter mode.

Se till att skaffa mer kunskap varje gång du köper.

Om du köper via ett auktionshus så går de i god för att konstverket är äkta. Glöm inte att ta kvitto och spara det.

Liten budget

Spara ihop pengar till något du verkligen vill ha.

Börja med att köpa teckningar eller grafiska blad. När du sedan säljer kan du investera i akvarell eller oljemålningar med hjälp av vinsten.

Signerade och numrerade tuschteckningar, etsningar, litografier och skulpturer av hög kvalitet och av etablerade konstnärer är bra investeringar.

Större budget

Sök alltid efter kvalitet och toppnamn inom samtliga konstformer.

Exempel på bra investeringar är de tidiga modernisterna som GAN och Isaac Grûnewald. Även Göteborgskoloristerna som Ragnar Sandberg och Inge Schiöler brukar vara bra eller Zorn, Carl Larsson, Hilma af Klint och Andy Warhol.

Källor: Bukowskis/Stockholms Auktionsverk/Handelshögskolan

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan