|

Nya 100- och 200-eurosedlarna får ny storlek och fiffiga säkerhetsdetaljer

NyhetsbildZoom
De nya 100- och 200-eurossedlarna har en annan storlek än de gamla 100- och 200-eurosedlarna. Det som har ändrats är höjden. Foto: Lehtikuva/handout/Maik Gueds
Europeiska centralbanken har presenterat de nya 100- och 200-eurossedlarna. Sedlarna får nya och innovativa säkerhetsdetaljer: ett satellithologram och en förnyad smaragdgrön siffra. De sätts i omlopp den 28 maj 2019.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det blir lätt att kontrollera äktheten på nya sedlarna är med hjälp av ”känn, titta och luta”-metoden, skriver Finlands bank i ett pressmeddelande.

Satellithologrammet överst på den silverfärgade remsan visar små €-symboler som rör sig runt siffran. Dessa symboler blir tydligare under direkt ljus. Den silverfärgade remsan visar också en bild av Europa, det arkitektoniska huvudmotivet och en stor €-symbol.

Zoom

De nya sedlarna tas i bruk den 28 maj 2019. Foto: Lehtikuva/Finlands bank


På de nya 100- och 200-eurosedlarna finns även en förnyad smaragdgrön siffra. Den smaragdgröna siffran finns på samtliga övriga sedlar i den nya Europaserien men denna förnyade version visar också €-symboler inuti valörsiffran.

De nya 100- och 200-eurossedlarna har en annan storlek än de gamla 100- och 200-eurosedlarna. Det som har ändrats är höjden. Båda valörerna har nu samma höjd som 50-eurosedeln, men längden är oförändrad.

Zoom

50, 100 och 200 euros sedlarna blir lika höga, men längden varierar. Ju högre värde, desto längre sedel. Foto: Lehtikuva/handout/Maik Gueds


Det innebär alltså, ju längre sedellängd, desto högre värde. I och med att 50-, 100- och 200-eurosedlarna nu får samma höjd underlättas behandlingen i sedelhanteringsmaskiner.

Utöver de säkerhetsdetaljer som kan ses med blotta ögat har eurosedlarna också nya maskinläsbara säkerhetsdetaljer. De nya säkerhetsdetaljerna gör det möjligt att snabbt kontrollera om sedlarna är äkta eller falska.

Zoom

Säkerhetsdetaljerna har uppdaterats, bland annat med hologram. Foto: Lehtikuva/handout/Maik Gueds

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Två till sjukhus efter trafikolycka i Karleby

KARLEBY En trafikolycka inträffade på Lahnakoskivägen i Karleby vid 19-tiden i kväll.

Nyhetsbild
Sport

Svensk back till IFK Lepplax

ISHOCKEY IFK Lepplax tappade ett par tung backnamn till den här säsongen och förstärker nu den defensiva lagbiten med en svensk back. Nyförvärvet heter Isak Carlén.

Nyhetsbild
Sport

Kravlös hockey i Muik Hockeys regi

ISHOCKEY Om du gillar hockey, men har upplevt att tröskeln är för hög så gör Muik Hockey nu sitt bästa för att sänka den. Klubben satsar på något som kallas Muik easy hockey – eller kravlös hockey – för att locka fler ungdomar till ishallen i Nykarleby.

Nyhetsbild
Lokalt

Sommarjobbare brände handen – Kronobyföretag får böta

KRONOBY Tingsrätten anser att det borde ha funnits ett skydd för att förhindra att en sommarjobbare på ett företag i Kronoby brände sin hand i en plastsvets.

Mest läst senaste veckan