Rusada har varit avstängt sedan november 2015 då det avslöjades att det förekommit omfattande och statsstödd dopning i Ryssland.

I förra veckan berättade internationella antidopningsorganisationen Wada att en oberoende granskningskommittén rekommenderat att Rusadas verksamhet ska få klartecken till att starta upp sin verksamhet igen – ett beslut som kan tas vid Wadas styrelsemöte på torsdag.

Förslaget har fått skarp kritik från många håll. Chefen för USA:s antidopningsorganisation, Travis Tygart, har sagt att förslaget "stinker" och Beckie Scott, som satt i granskningskommittén, har avgått.

Senast i raden av kritiker är Inado, ett samarbetsorgan som bland andra de nordiska ländernas antidopningsverksamheter är knutna till.

– Alla förståndiga människor drar slutsatsen att Ryssland ännu inte uppfyllt sina skyldigheter gentemot den globala idrotten, säger Inado i ett uttalande.

– Wada måste ta sina beslut baserat på en konsekvent tillämpning av principer och dess ledare ska inte enbart sträva efter att uppfylla en kraftfull nations vilja.

Enligt Inado vill idrottsvärlden att Ryssland ska återvända till internationellt tävlande så snart som möjligt, "men inte till vilket pris som helst". Organisationen är mycket kritisk till att rekommendationen läggs på Wada-styrelsens bord i elfte timmen utan att Wada-delegaterna fått en chans att hinna förbereda sig på ett bra sätt.

Enligt granskningskommitténs förslag till Wada-styrelsen ska Rusada få starta sin verksamhet men vara tvungen att skicka vidare alla uppgifter för granskning av oberoende experter.