På tisdagen fattade domkapitlet i Borgå stift beslut om när biskopsvalet ska hållas. Datumet är fastslaget till 19 mars 2019. Krävs det en andra omgång blir det 10 april 2019.

Hälften av de röstberättigade i biskopsvalet är präster och hälften lekmän. Det finns sammanlagt 350 präster och lektorer i Borgå stift. Dessutom är lika många lekmän röstberättigade i valet. Sammanlagt ca 700 personer har alltså rösträtt i valet.

Lekmannaelektorerna består av stiftsfullmäktiges lekmannamedlemmar, stiftets lekmannaombud i kyrkomötet, stiftets medlem i kyrkostyrelsen, domkapitlets lagfarna assessor och domkapitlets lekmannamedlem.

Församlingarnas kyrkofullmäktige och församlingsråd väljer återstående lekmannaelektorer i relation till församlingens medlemsantal enligt läget 31.12.2017.

Kandidatnomineringen i valet inleds 15.11.2018 och avslutas 15.1.2019. En valmansförening som består av minst 30 röstberättigade kan ställa upp en kandidat i valet. Kandidaten måste vara präst i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Inför valet ordnar domkapitlet valpaneler med kandidaterna på olika håll i stiftet.