Aleksander Barkov är född i Tammerfors och har fått sin hockeyfostran i Tappara. Strax före han fyllde 18 år var han den andra spelaren vars namn ropades upp under NHL-draften 2013. Florida Panthers plockade åt sig supertalangen och Barkov anslöt till klubben direkt.

Sedan dess har Barkovs formkurva pekat spikrakt uppåt och förra säsongen var han Panthers bästa poängplockare med 27+51=78 poäng på 79 grundseriematcher. Efter att ha varit assisterande kapten förra säsongen efterträder han nu kanadensiska centern Derek MacKenzie som lagkapten.

– Att få spela med laget som draftade mig och få chansen att vara lagkapten är fantastiskt, säger Barkov enligt nhl.com.

– Jag och killarna ska göra det här tillsammans. Jag må vara kapten, men det handlar om att alla i omklädningsrummet är med på det här.

Barkov deltog i sin första All stars-match förra säsongen och hade näst mest istid av alla anfallare i ligan med sina 22.04 i snitt per match. Los Angeles Kings slovenska center Anze Kopitar hade 22.05.

– Han är vår bästa spelare både på och utanför isen. Hans arbetsmoral håller världsklass och han är bara 23 år gammal, säger Floridas general manager Dale Tallon.


Tränaren Bob Boughner berättar att valet av ny kapten gjordes i samråd med tidigare kaptenen MacKenzie.

– Jag pratade med honom för ett tag sedan och han höll med mig. Vi känner att den här organisationen kretsar kring en grupp spelare som utgör stommen i laget. Det är svårt att be dem vara ledare direkt, men nu när de har spelat i fyra-fem år och lärt sig av veteranerna är det deras tur, säger Boughner.

MacKenzie hyllar sin efterträdare.

– Barkov har varit en ledare på isen och han är en av ligans bästa spelare. Jag vill göra det som är bäst för laget. I takt med att min karriär närmar sig slutet vill jag bara vinna. Jag gör vad som helst för det och ser fram emot att ta nästa steg med det här laget, säger den 37-åriga veteranen.