VOLLEYBOLL VM

  • Finland – Iran 2–3 (19–25, 25–22, 25–23, 23–25, 12–15)

Niko Suihkonen håller på att bli en smärre sensation i VM i volleyboll. Den 19-åriga allroundspelaren var tungan på vågen då Finland vann över Puerto Rico i helgen – och fortsatte visa framfötterna mot Iran i Varna på tisdagskvällen.

Suihkonen, som för det mesta suttit på bänken i VaLePa i FM-ligan, såg ut som om han lirat i VM hela livet. Han varvade stenhårda smashar med välavvägda precisionsavslut och blockerade ettrigt då det behövdes. Suihkonen var poängbäst i det blåvita laget med 16 vunna bollar.

Finland slog från underläge mot världsåttan och färska asiatiska mästaren Iran – och gjorde det bra. Matchen svängde friskt direkt från början. Finland ledde med 14–11, men tappade både ledningen och fokus. Första set gick till Iran med siffrorna 25–19.

Finland repade sig snabbt och tog över taktpinnen. Andra set stod länge och vägde, men Finland klarade till slut biffen. Suihkonen satte sista spiken i kistan genom att smasha in 25–22. Tredje set blev en lika spännande affär. Tack vare Suihkonen och Samuli Kaislasalos fördomsfria spel klarade Finland av att ro hem setet med 25–23.

Kaislasalo var ett annat stort utropstecken i det blåvita laget. Han ersatte Urpo Sivula och var flera snäpp bättre än landslagskollegan. 23-åringen var Finlands näst bästa poängplockare med 15 poäng.

Men Iran gav sig inte. De rödklädda kvitterade till 2–2 och tvingade fram ett femte set. I den avgörande akten var Iran bättre och vann med 15–12.

Finlands tränare Tuomas Sammelvuo hade blandade känslor i Yles intervju efter matchen.

– Det är fantastiskt att vi kan slåss om segern mot ett topplag som Iran. Jag är stolt över precis alla i laget, men det här resultatet grämer.

Slutresultatet betyder att Finland, som redan var slutspelsklart innan mötet mot Iran, vann två matcher och förlorade tre i gruppspelet.

Finlands VM-resultat

  • Bulgarien – Finland 3–0
  • Finland – Kuba 3–1
  • Polen – Finland 3–1
  • Puerto Rico – Finland 2–3
  • Finland – Iran 2–3

För Finlands del fortsätter VM på fredag. Då står A-gruppens etta Italien för motståndet i Milano.

– Det är så fint det bara kan bli. Vi måste ha tålamod och hålla huvudet kallt, säger Elviss Krastins till Yle om mötet mot stornationen.

I första delen av slutspelet är de 16 kvarvarande lagen indelade i fyra grupper. Gruppvinnarna och de två bästa grupptvåorna går vidare till följande omgång. Poängen följer med lagen till slutspelet – men antalet segrar nollas. Det spelar stor roll, eftersom antalet segrar i första hand avgör ordningen i gruppen.

Finland tog sig till slutspel även i VM för fyra år sedan och slutade då nia.