I vågen av förra årets metoo-berättelser publicerade Dagens Nyheters en artikel där 18 kvinnor riktade anklagelser om ofredanden och sexuella övergrepp mot en man som kommit att kallas för “kulturprofilen”.

Mannen har kopplingar till en ledamot av Svenska Akademien och har drivit en verksamhet i Stockholm som har fått ekonomiskt stöd av Akademien. Publiceringen kastade Akademien in i en kris som den aktade institutionen ännu inte har tagit sig ur.


Nu åtalas mannen för två fall av våldtäkt. Brotten ska vara begångna mot en kvinna på en adress i Stockholm under hösten och vintern 2011.

“Eftersom åklagaren har väckt åtal i målet har det gjorts en bedömning att bevisningen som åberopas i målet kan räcka för en fällande dom. Nu ska dock all bevisningen prövas i domstol och målsäganden, vittnen och tilltalad ska höras i målet”, skriver kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz i ett uttalande till TT.

De påstådda händelserna ligger långt tillbaka i tiden och det finns ingen teknisk bevisning. Mannen nekar till brott.

Elisabeth Massi Fritz menar att kvinnan är mycket trovärdig och tillförlitlig i sina uppgifter.

“Det finns sju vittnen och en journalanteckning som stödjer målsägandens berättelse om två fall av våldtäkt. Dessutom finns en stark berättelse från målsäganden”, skriver hon till TT.


Elisabeth Massi Fritz företrädde ytterligare tre kvinnor som säger sig ha utsatts av kulturprofilen. Deras sak kommer dock inte att prövas i domstol då, som det heter på juridikens språk, “brott ej kunnat styrkas”. I något fall var det påstådda brottet begånget för så länge sedan att det hunnit preskriberas.

Förhandlingen i tingsrätten kommer att hållas bakom stängda dörrar, vilket är brukligt vid ärenden som rör sexualbrott.

“Det har varit väldigt tungt för min klient under hela förundersökningen och det kommer vara fortsatt tungt under huvudförhandlingen”, skriver Elisabeth Massi Fritz.

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig skriver i ett uttalande till TT att "han kraftfullt tillbakavisar och förnekar dessa anklagelser samt att det massmediala drevet har förstört hans liv".