Enligt preliminära uppgifter undersöktes 134 trafikolyckor som krävde dödsoffer i augusti. Totalt dog 149 personer i olyckorna. Det är färre olyckor än någonsin tidigare under augustimånad.

Enligt Trafiksäkerhetscentralen leder varmt sommarväder ofta till fler olyckor. Då det är varmt ökar användningen av rusmedel och människor tar större risker i trafiken. Därför ökar antalet dödskrockar då det är fint väder.

– Trots högsommarvärmen skedde inte fler olyckor. Vi kommer nu att undersöka om det handlar om en slump eller om förändringen beror på något annat, säger Tapio Koisaari kontaktchef vid Trafiksäkerhetscentralen i pressmeddelandet.

Fint väder lockar också fler motorcyklar ut på vägarna. Av de 134 trafikolyckor som krävde dödsoffer var motorcyklar inblandade i 22. Det är nio fler motorcykelolyckor än i fjol somras.

Att det skett rekordfå trafikolyckor i augusti beror enligt Trafiksäkerhetscentralen främst på att antalet olyckor med cyklister och fotgängare har minskat. Mellan januari och augusti dog åtta fotgängare och nio cyklister i trafikolyckor. Det är den lägsta siffran på fem år.

Att köra av vägen är fortfarande den vanligaste trafikolyckan. Hela 40 procent av alla olyckor är avkörningar. Antalet trafikolyckor minskade mest i Nyland.