Internationella antidopningsorganisationen Wada har på ett styrelsemöte på Seychellerna beslutat att tillåta Rusada att återuppta sitt antidopningsarbete, meddelas det i ett uttalande.

Rysslands antidopningsbyrå har varit avstängd sedan november 2015 då det avslöjades att det förekommit omfattande och statsstödd dopning i Ryssland.

Åke Andrén Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission i Sverige, säger att han tycker att beslutet är "tråkigt och sänder fel signaler".

– Risken är att man tycker att man kan kringgå antidopningsreglerna, det blir inte trovärdigt. Men den här typen av beslut ligger på en mycket, mycket högre nivå. Det är en sorts politik som sker där uppe som vi inte kan påverka. De tycker säkert att antidopningsarbetet är viktigt, men inte i den grad som vi, och uppenbarligen är det inte lika viktigt som att idrotten är internationell.

Inför torsdagens möte rekommenderade Wadas granskningskommitté det nu tagna beslutet trots att Ryssland fortfarande inte har uppnått kraven att erkänna McLaren-rapporten och ge Wada tillgång till de lagrade dopningsproverna i Moskva.

Förslaget kritiserades från flera håll och en av Wadas styrelsemedlemmar, vice ordförande Linda Hellestad, Norge, sa inför mötet att hon tänkte rösta emot förslaget.

Men en stor majoritet av styrelsen var för beslutet. Petteri Lindblom, som är generalsekreterare för Finlands centrum för etik inom idrotten, säger så här i ett pressmeddelande:

– Det är förstås bra att ett land får tillbaka sina befogenheter i antidopningsfrågor. Men jag tycker inte att man borde ha gjort så här innan Ryssland gett Wada tillgång till dopningsproverna. Beslutet är väldigt beklagligt med tanke på de ryska idrottare som varit rena från dopning. Så länge Wada inte har fått tillgång till allt från laboratoriet i Moskva riktas starka misstankar även mot dem.

Olga Golodets, Rysslands vice premiärminister med ansvar för idrottsfrågor, säger att regeringen "välkomnar beslutet".

– Ryssland har de senaste åren gjort ett enormt arbete för att på ett transparent och tydligt sätt förhindra dopning, säger Golodets.

Grigorij Rodtjenkov, visselblåsaren som avslöjade dopningsskandalen, riktar stenhård kritik mot beslutet via sin advokat Jim Walden:

– Wadas beslut är det största sveket mot rena idrottare i den olympiska historien.

Den ryska dopningsskandalen

  • Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.
  • McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.
  • Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen kvarstår.
  • Röster höjdes för rysk uteslutning inför sommar-OS i Rio, men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med, men inga friidrottare.
  • Den andra delen av McLarens rapport kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika idrottsgrenar var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.
  • Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.