Premiärministern beskriver båda de två alternativ som EU erbjuder, liksom förkastandet av hennes eget alternativ, som oacceptabla.

– Ingen vill nå en bra överenskommelse mer än jag. Men EU borde vara tydlig, säger May i ett tal vid Downing Street i London och kräver att unionen lägger fram nya alternativ, rapporterar BBC.

Ett avtal enligt Norge-modellen, där Storbritannien stannar kvar i EU:s inre marknad, respekterar inte resultatet av folkröstningen, eftersom det skulle innebära fortsatt fri rörlighet, enligt May.

Det andra alternativet, ett avtal enligt Kanadamodellen (FTA), kan endast erbjudas om Nordirland blir kvar i tullunionen och delar av den inre marknaden.

Det andra förslaget skulle riskera att skapa en de facto-gräns mot irländska havet, och därmed bryta upp Storbritannien, enligt May.

– Vi behöver ett omfattande engagemang för att lösa de två återstående problemen i förhandlingarna, säger May.

Just nu står det som sagt mellan två dåliga alternativ, enligt May som tillägger att parterna fortfarande befinner sig långt ifrån varandra gällande det ekonomiska så kallade post brexit-samarbetet.

– Jag har alltid sagt att det är bättre att inte nå en överenskommelse än en dålig överenskommelse. Vi kan inte acceptera något som hotar vårt lands okränkbarhet, de kan inte acceptera något som hotar deras okränkbarhet, säger hon enligt The Guardian.

Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon kallar Mays uttalande "förskräckligt". I Skottland röstade en majoritet av invånarna för att stanna kvar i EU.

"Det enda avlägset genomförbara sättet att fullfölja brexit på är att stanna kvar på den inre marknaden och i tullunionen. Om PM (May) inte är beredd att göra det borde inte brexit ske", skriver Sturgeon på Twitter.

Labourledaren Jeremy Corbyn kritiserar premiärminiseten i kraftiga ordalag efter hennes tal på fredagen.

– Theresa Mays strategi vid bexitförhandlingarna har varit en katastrof. Tories (Mays parti) har ägnat mer tid åt att gräla med varandra än att förhandla med EU, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Och både inom Mays konservativa parti och inom EU finns krafter som vill att hon ger efter i förhandlingarna. Viljorna som försöker påverka henne drar dock åt olika håll.

Samtidigt som premiärministern uttrycker att EU inte vill kompromissa, ger hon inga signaler om att själv kompromissa.

– Om EU tror att jag kommer att göra det, misstar de sig rejält, säger hon enligt BBC.

May har försökt få igenom den så kallade Chequers-överenskommelsen, en medelväg mellan en hård och en mjuk brexit. Den skulle bland annat ha inneburit att gränserna mellan EU och Storbritannien skulle vara ett gemensamt tullområde. Storbritannien också skulle behålla viss begränsad tillgång till EU:s inre marknad medan den fria rörligheten skulle begränsas kraftigt.

Förslaget har avvisats av EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.