"Rafiki" handlar om två unga kvinnor med olika politisk bakgrund som blir kära i varandra. Den kan anses "propagera för lesbisk kärlek", enligt censuren. Filmens regissör Wanuri Kahiu lämnade in en stämningsansökan mot myndigheten och hävdade att förbudet inkräktar på hennes yttrandefrihet och rätt att uttrycka sig som konstnär.

Enligt ett domstolsbeslut får nu filmen ett tillfälligt visningstillstånd i Kenya, efter att den redan visats vid bland annat filmfestivalen i Cannes.

– Jag är inte övertygad om att Kenya är ett så känsligt land att våra moraliska principer kommer att bli skakade i grunden av en sådan här film, säger domaren Wilfrida Okwany om beslutet.

Beslutet att filmen får visas i Kenya innebär också att den kan bli aktuell för att nomineras till en Oscar för bästa utländska film nästa år, eftersom en film måste ha visats under minst sju dagar i sitt ursprungsland för att komma i fråga för en nominering. Wanuri Kahius första film "From a whisper" fick tolv nomineringar vid Africa Movie Academy Awards 2009.