"Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget", säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Han säger att praxis varit att största regeringsparti innehar talmansposten och att man "så långt som möjligt i det här läget" försökt att följa den principen. Norlén kan bara väljas med SD:s stöd. SD har med sina 62 mandat vågmästarrollen eftersom blocken har 144 respektive 143 mandat.

"Talmansvalet är för oss inte en arena för markeringar. Det är ett viktigt beslut där vi tar ansvar för effekterna, och det kan inte frikopplas från regeringsfrågan. Vår ambition är att få på plats en regering som förstår och respekterar valresultatet", fortsätter Åkesson.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, välkomnar beskedet från SD.

"Vi välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén i riksdagen", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Även Kristdemokraterna välkomnar beskedet.

Socialdemokraterna presenterade under torsdagen sin egen kandidat till talmansposten, Åsa Lindestam.

SD har sedan tidigare nominerat Björn Söder till posten som andre vice talman. Samtidigt har Vänsterpartiet lagt fram sin kandidat, Lotta Johnsson Fornarve.

"Det kan tyvärr inte uteslutas att ledamöter från andra partier väljer att rösta för den motkandidat som V har nominerat. Jag vill därför uppmana vänner av praxis i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder", säger Jimmie Åkesson.