Med dagvatten abses regn- och smältvatten som samlias på byggda områden. Dräneringsvatten från husgrunden likställs med dagvatten och regleras av samma bestämmelser. Dagvatten uppstår främst under snösmältningen på våren, vid häftiga regn på sommaren och under regniga perioder på hösten.

Dagvattenavgift tas ut för alla bebyggda fastigheter inom dagvattensystemets verkningsområde. Verkningsområdet omfattar de detaljplanerade områdena av Stamkarleby, det vill säga området som hörde till Karleby före 2009 samt Kelviå, Lochteå och Ullava och de randzoner av detaljplanerade områden som drar nytta av dagvattensystemet.

De som äger fastigheter på dessa områden kommer snart få ett brev av Karleby stad. Totalt kommer cirka 10 000 brev skickas ut.

Flera fakturor kan inriktas på en och samma fastighet om det på tomten eller lägenheten exempelvis finns flera bostadsbyggnader. Av brevet framgår till vilken avgiftsklass fastigheten hör och på vilken grundval avgiften bestäms.

De som får brevet ombes kontrollera uppgifterna som gäller mottagaren till fakturan och meddela staden elektroniskt om eventuella korrigeringar senast 5.10 via webbsidan eller telefonnumret 040 8068 490.