Klimatförändringen hämtar nya insekter till Europa. Insekten barrskogsnunnan var tidigare sällsynt i Finland, men har nu blivit ett problem på vissa ställen. I en ny avhandling vid Åbo universitet har de vita skadedjuren undersökts.

I undersökningen samlade forskaren Julia Fält–Nardmann barrskogsnunnor från olika delar av Europa och undersökte dem i samma miljö. Hon märkte att fjärilar längre norrifrån utvecklades snabbare än de från södra Europa.

– Det är ingen överraskning att de som härstammar från norr har anpassat sig till korta somrar. Barrskogsnunnan har nyligen blivit vanligt förekommande i Finland. Redan nu är dess livscykel snabbare här än i Kontinentaleuropa, därifrån den ursprungligen kommer. Insekternas anpassning kan alltså vara rask. Finlands nattlösa somrar och polarnätter rubbar inte heller dess utveckling så länge det är tillräckligt varmt, säger Fält-Nardmann i ett pressmeddelande.

Fjärilen lövskogsnunnan som är nära släkt med barrskogsnunnan har också goda förutsättningar att trivas i Finland. I undersökningen framkom att bägge arternas ägg överlever i -29 graders kyla.

"Testerna visade att nunnorna kan sprida sig ytterligare 300 kilometer norrut om det fortsätter att bli varmare."
Julia Fält-Nardmann

– Testerna visade att nunnorna kan sprida sig ytterligare 300 kilometer norrut om det fortsätter att bli varmare.

Dessutom gillar fjärilarna den finländska vegetationen. Nunnorna äter över femhundra olika växter och enligt undersökningens tester klarade sig fjärilarna bra bland tallar så långt norrut som i Utsjoki.

I Europa kan barrskogsnunnan orsaka stora skogsskador. Lövskogsnunnan har spridit sig med människor till Nordamerika där den utvecklats till skadedjur som gör stor skada. Trots försök har man inte kunnat stoppa den.

I Finland verkar risken för förödelse ändå vara ganska liten.

– I Finland har barrskogsnunnan hittills endast förstört skog på väldigt små områden i skärgården i sydväst och lövskogsnunnan är fortfarande sällsynt i Finland. Det finns fortfarande tid att agera, säger Fält-Nardmann i pressmeddelandet.

Enligt henne är skogsbruksåtgärder det viktigaste för att förhindra de glupska fjärilarnas framfart. Det här eftersom fjärilarnas trivs bättre i enformiga skogar med samma trädarter som är lika gamla än i skogar som består av både unga och gamla träd av olika sorter.