En person som sökte in till läkarlinjen vid Helsingfors universitet fick ett mycket dåligt reslutat på sitt inträdesförhör. Personen hade lämnat flera frågor obesvarade.

Vid ett senare tillfälle var de obesvarade frågorna plötsligt utbytta mot välformulerade svar. Helsingfors universitet kontaktade polisen när de upptäckte att svaren var nästan identiska med universitetets modellsvar.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att de misstänker att personen har haft hjälp av en medbrottsling. Medbrottslingen har använt ett stulet passerkort för att komma åt utrymmet där provsvaren förvarades. Medan den sökande var utomlands skrev medbrottslingen in modellsvar där den sökande hade låtit bli att svara.

Den misstänkta fuskaren kom tillbaka från sin resa och överklagade sitt provresultat. Enligt honom hade universitetet glömt att bedöma vissa svar. Universitetet kontrollerade provsvaren och upptäckte förfalskningsförsöket.

– Även om båda personerna motsätter sig brottsmisstankar, har vi hittat så tydliga bevis i förundersökningen att fallet går vidare till åklagaren, säger förundersökningsledare Harri Saaristola i pressmeddelandet.