|

HSS Media och Yle Österbotten undersöker mat – "Det är på tiden att vi får veta mer om våra matvanor"

NyhetsbildZoom
Min mat är ett gemensamt projekt mellan Vasabladet, Österbottens tidning , Syd-Österbotten och Yle Österbotten. Projektet kartlägger hur och vad vi äter i Österbotten. Foto: Kati Hiekkanen
Hur viktigt är det att handla ekologiskt, vem tillreder maten hemma hos er, vad är din inställning till socker och rött kött? Mat i alla former är i fokus när VBL, ÖT, Sydin och Yle Österbotten undersöker österbottningarnas matvanor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I början av 2017 undersökte VBL, ÖT, Sydin och Yle Österbotten vad österbottningarna gör på sin fritid. Nu får samarbetet en fortsättning.

Den här gången är vi intresserade av att veta mera om österbottningarnas förhållande till mat. Vad är till exempel avgörande för dig du handlar mat?

En del suckar åt att storhandla och tillreder inspirationslös middagen med pasta för n:te gången under samma vecka. Andra njuter av att planera veckans mat, ta ut svängarna och experimentera med nya smaker.

Sociologen Kjell Herberts
säger att det är på tiden att vi får veta mera om något så centralt i vår vardag som matvanor.

– Veterligen finns ingen samlad kunskap om vad och hur vi äter i Österbotten. Även om denna kartläggning inte är strikt vetenskaplig tror jag att den kommer att ge en god fingervisning om hur den österbottniska matkulturen ser ut i dag, säger Herberts.

I enkäten vill vi bland annat ta reda på hur din inställning till rött kött och socker är? Varifrån får du idéer till din matlagning och vem tillreder maten hemma hos dig?

Frågorna fokuserar på konsumtionsvanor, hur övervägda de är och hur begränsade de upplevs på grund av till exempel pris, dieter och ideologiska överväganden, säger Herberts.

– Men enkäten handlar också om själva matlagningen och med vem vi äter. Hur viktig är själva måltiden? För hur många är matlagningen något nödvändigt ont och för hur många är matlagningen något av en livsstil.

Mat innehåller många olika dimensioner, allt från att tillreda mat till att av olika orsaker välja en viss diet, äta på restaurang eller prioritera att handla närodlat via rekoringar.

Varför är det intressant att undersöka österbottningarnas förhållande till mat?

– Man kan utgå att våra matvanor förändras hela tiden, också i Österbotten. Frågan är på vilket sätt. Intressant är också hur viktiga våra egna närproducerade råvaror är. Suget efter kokböcker, kurser och matlagningsprogram verkar inte avta. Samtidigt styrs våra matvanor allt oftare av specialdieter och ideologiska överväganden.

Här kan du svara på enkäten Min mat.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan