I början av 2017 undersökte VBL, ÖT, Sydin och Yle Österbotten vad österbottningarna gör på sin fritid. Nu får samarbetet en fortsättning.

Den här gången är vi intresserade av att veta mera om österbottningarnas förhållande till mat. Vad är till exempel avgörande för dig du handlar mat?

En del suckar åt att storhandla och tillreder inspirationslös middagen med pasta för n:te gången under samma vecka. Andra njuter av att planera veckans mat, ta ut svängarna och experimentera med nya smaker.

Sociologen Kjell Herberts
säger att det är på tiden att vi får veta mera om något så centralt i vår vardag som matvanor.

– Veterligen finns ingen samlad kunskap om vad och hur vi äter i Österbotten. Även om denna kartläggning inte är strikt vetenskaplig tror jag att den kommer att ge en god fingervisning om hur den österbottniska matkulturen ser ut i dag, säger Herberts.

I enkäten vill vi bland annat ta reda på hur din inställning till rött kött och socker är? Varifrån får du idéer till din matlagning och vem tillreder maten hemma hos dig?

Frågorna fokuserar på konsumtionsvanor, hur övervägda de är och hur begränsade de upplevs på grund av till exempel pris, dieter och ideologiska överväganden, säger Herberts.

– Men enkäten handlar också om själva matlagningen och med vem vi äter. Hur viktig är själva måltiden? För hur många är matlagningen något nödvändigt ont och för hur många är matlagningen något av en livsstil.

Mat innehåller många olika dimensioner, allt från att tillreda mat till att av olika orsaker välja en viss diet, äta på restaurang eller prioritera att handla närodlat via rekoringar.

Varför är det intressant att undersöka österbottningarnas förhållande till mat?

– Man kan utgå att våra matvanor förändras hela tiden, också i Österbotten. Frågan är på vilket sätt. Intressant är också hur viktiga våra egna närproducerade råvaror är. Suget efter kokböcker, kurser och matlagningsprogram verkar inte avta. Samtidigt styrs våra matvanor allt oftare av specialdieter och ideologiska överväganden.

Här kan du svara på enkäten Min mat.