|

HSS Media och Yle Österbotten undersöker mat – "Det är på tiden att vi får veta mer om våra matvanor"

NyhetsbildZoom
Min mat är ett gemensamt projekt mellan Vasabladet, Österbottens tidning , Syd-Österbotten och Yle Österbotten. Projektet kartlägger hur och vad vi äter i Österbotten. Foto: Kati Hiekkanen
Hur viktigt är det att handla ekologiskt, vem tillreder maten hemma hos er, vad är din inställning till socker och rött kött? Mat i alla former är i fokus när VBL, ÖT, Sydin och Yle Österbotten undersöker österbottningarnas matvanor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I början av 2017 undersökte VBL, ÖT, Sydin och Yle Österbotten vad österbottningarna gör på sin fritid. Nu får samarbetet en fortsättning.

Den här gången är vi intresserade av att veta mera om österbottningarnas förhållande till mat. Vad är till exempel avgörande för dig du handlar mat?

En del suckar åt att storhandla och tillreder inspirationslös middagen med pasta för n:te gången under samma vecka. Andra njuter av att planera veckans mat, ta ut svängarna och experimentera med nya smaker.

Sociologen Kjell Herberts
säger att det är på tiden att vi får veta mera om något så centralt i vår vardag som matvanor.

– Veterligen finns ingen samlad kunskap om vad och hur vi äter i Österbotten. Även om denna kartläggning inte är strikt vetenskaplig tror jag att den kommer att ge en god fingervisning om hur den österbottniska matkulturen ser ut i dag, säger Herberts.

I enkäten vill vi bland annat ta reda på hur din inställning till rött kött och socker är? Varifrån får du idéer till din matlagning och vem tillreder maten hemma hos dig?

Frågorna fokuserar på konsumtionsvanor, hur övervägda de är och hur begränsade de upplevs på grund av till exempel pris, dieter och ideologiska överväganden, säger Herberts.

– Men enkäten handlar också om själva matlagningen och med vem vi äter. Hur viktig är själva måltiden? För hur många är matlagningen något nödvändigt ont och för hur många är matlagningen något av en livsstil.

Mat innehåller många olika dimensioner, allt från att tillreda mat till att av olika orsaker välja en viss diet, äta på restaurang eller prioritera att handla närodlat via rekoringar.

Varför är det intressant att undersöka österbottningarnas förhållande till mat?

– Man kan utgå att våra matvanor förändras hela tiden, också i Österbotten. Frågan är på vilket sätt. Intressant är också hur viktiga våra egna närproducerade råvaror är. Suget efter kokböcker, kurser och matlagningsprogram verkar inte avta. Samtidigt styrs våra matvanor allt oftare av specialdieter och ideologiska överväganden.

Här kan du svara på enkäten Min mat.

Kommentarer

Nybliven 50-åring gillar att jobba strategiskt – "Jag är lyckligt lottad"

Nyhetsbild
När kommundirektör Stefan Svenfors var ny på jobbet för sju år sedan medgav han för ÖT att han inte var helt du med Pedersörekartan. Numera har han koll på nästan alla små byar. Foto: Jonas Brunnström
Ett stort samhällsintresse har lett kommundirektör Stefan Svenfors dit han är i dag. Genom en nyinrättad stipendiefond vill han sporra unga att engagera sig i samhället.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nybliven 50-åring gillar att jobba strategiskt – "Jag är lyckligt lottad"

PEDERSÖRE Ett stort samhällsintresse har lett kommundirektör Stefan Svenfors dit han är i dag. Genom en nyinrättad stipendiefond vill han sporra unga att engagera sig i samhället.

Nyhetsbild
Lokalt

Internetforskare: "Vi måste stöda barn i tveksamma miljöer"

JAKOBSTAD Internet- och pedagogikforskare vill lugna ner tonläget kring barn och skärmar. I Jakobstad talade Elza Dunkels inför fler än 200 föräldrar.

Nyhetsbild
Inrikes

Händer i dag: Grundlagsutskottet fortsätter granska vårdreformen

Tiden blev för knapp förra veckan – grundlagsutskottet fortsätter i dag att granska lagpaketet om vård- och landskapsreformen. Men det börjar vara tajt om tid för att den sittande riksdagen ska hinna behandla reformen.

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Fastighetsunderhållet har varit för fäfot i flera årtionden

Dumsnålt sparande i fastighetsunderhåll i Jakobstad har bidragit till att den tickande bomben nu briserar.

Mest läst senaste veckan