|

Helenius knockade Teper efter imponerande uppvisning: "Robbe is back!"

Robert Helenius tog sin 28:e seger i proffskarriären genom att knocka förhandsfavoriten Erkan Teper. Zoom
Foto: Lehtikuva/Raul Mee

Robert Helenius tog sin 28:e seger i proffskarriären genom att knocka förhandsfavoriten Erkan Teper.

Det är bara att konstatera: Robert Helenius är tillbaka. En tung vänster fällde förhandsfavoriten Erkan Teper i den åttonde ronden i Tyskland. Det stora formbeskedet betyder att större fiskar och fetare checkar väntar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under natten till söndagen tystnade hånet som följt Robert Helenius som en skugga de senaste åren. Den välförtjänta segern över Erkan Teper var framför allt en upprättelse för den Borgåbördiga boxaren.

Helenius – som var klar underdog på papper – såg självsäker och vältränad ut och fick in de tyngsta slagen. Gång på gång.

I den andra ronden fick Teper blodig näsa. I den tredje vacklade redan den tunga tysken. I den åttonde låg han raklång och såg stjärnor. Teper var aldrig nära att resa sig.

Däremellan hann Robert Helenius snäsa åt sin tränare Johan Lindström i äkta överlägsen Kimi Räikkönen-stil. Efter matchen var budskapet solklart.

Annons
– Robbe is back! skrek en triumferande Helenius efter att ha tagit emot boxningsförbundet IBF:s interkontinentalbälte.

Det gick inte att ta miste på att segern smakade sött.

– Det är faktiskt svårt att beskriva. Vi har harvat på och harvat på – och nu lyckades vi. Det känns bra på så många sätt, hårt arbete ger resultat, säger Helenius till SPT.

Om det hade blivit en förlust hade Helenius fått svara på om det inte börjar bli dags att lägga av så småningom. Nu låter i stället det där snacket om en stor titelmatch inte längre lika utopiskt som tidigare.

– Nu ser framtiden ljusare ut. Jag måste låta det här sjunka in några kvällar och sedan fortsätta träna.

Insatsen natten till söndag var imponerande, Helenius har inte uppträtt så övertygande i en boxningsring på år och dar.

– Jag var ganska lugn och märkte snabbt att jag var mycket snabbare och hade bättre reaktionshastighet. Jag visste att jag kunde boxa ut honom.

Men Teper såg inte precis ut som ett affischnamn för toppatleter och sunt leverne. Helenius avvisar bestämt påståendet att motståndet inte skulle ha hållit måttet.

– Han var vältränad och motiverad, Teper medgav att matchen var en av hans sista ordentliga chanser. Det var jag som fick honom att se dålig ut. Om man säger att han var i dåligt skick tar man bort glansen och det går jag inte med på, säger Helenius.

Att det blev en seger i bortaring var gjorde uppvisningen extra imponerande. Hemmafavören i boxning ska inte underskattas – innan Helenius knockout hade det gått åtta år sedan den senaste finländska proffssegern på bortaplan.Inför matchen låg Teper nästan 20 pinnhål ovanför Helenius på världsrankingen. Nu är det ombytta roller som gäller. Helenius – som låg på 47:e plats på inför dusten – tar ett språng uppåt på världsrankinglistan och kommer att får möta riktigt intressanta namn i framtiden.

Helenius manager Markus Sundman vet att det gäller att tänka klokt.

– Vi ska sätta oss ner och fundera ordentligt på nästa steg. Segern gör att vi stiger mycket på rankningen och får ett bättre utgångsläge för förhandlingarna.

När kan det bli aktuellt med följande match?

– Det är svårt att säga. Det kommer att komma hur många erbjudanden som helst och vi måste vara smarta. Det gäller att ta kloka karriärmässiga steg.

Nu väntar en veckas semester för Helenius innan han återvänder till ritbordet.

Robert Helenius

  • Ålder: 34 år.
  • Längd: 201 centimeter.
  • Född i Stockholm, uppvuxen i Borgå, bor på Åland.
  • Proffsfacit: 30 matcher, 28 segrar (17 på knockout), 2 förluster.
  • Position på världsrankingen: 47 innan matchen mot Erkan Teper

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan