|

Vindkraften kan ge varmare klimat – "Inte så farligt"

NyhetsbildZoom
Vindkraftspark på prärien i Glenrock, Wyoming, USA. Vindkraften har byggts ut kraftigt i USA de senaste åren. Foto: TT/Matt Young
Storskalig vindkraft kan ge varmare klimat, enligt en ny studie i USA. Vindturbinerna påverkar flödet av värme och fukt i atmosfären vilket i slutändan ger högre temperaturer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt de amerikanska forskarna kan temperaturen i USA, undantaget Alaska och Hawaii, höjas med så mycket som 0,24 grader Celsius.

Detta är långt från den klimatneutrala profil som vindkraften har i de flesta människors ögon.

– Vindkraft är långt bättre än kol för klimatet, men det betyder inte att dess effekter är negligerbara, säger David Keith, professor vid Harvard University och en av forskarna bakom studien.

Förutsättningen för en så kraftig effekt som han och hans kollegor beskriver är en massiv vindsatsning – vilket många har förespråkat för att få ner utsläppen från förbränning av fossila bränslen.

Forskarna har utgått från USA:s nuvarande elförbrukning och räknat på hur mycket vindkraft som behövs för att producera denna el. I scenariot har man sedan tänkt sig stora vindkraftparker i centrala USA där förutsättningarna för vindenergi är som bäst.

Beräkningarna, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Joule, antyder att klimateffekterna skulle bli påtagliga eftersom vindturbinerna ändrar det atmosfäriska flödet.

Många studier har påvisat att detta höjer temperaturen påtagligt runt vindkraftsparkerna – men en massiv utbyggnad skulle ge förändringar över hela kontinenten, med en genomsnittlig temperaturhöjning på 0,24 grader i hela landet och 0,54 grader i den centrala regionen.

Detta är höga siffror och forskarna hävdar att vindkraften är ett sämre alternativ än solkraften som, enligt Keith och hans kollegor, är långt mer klimatvänlig än vindkraften.

Vindkraft är en gammal energikälla

  • Vindenergi var en av de första energikällor som människan lärde sig att utnyttja – för att driva farkoster, segelfartyg, och för att mala säd i väderkvarnar.
  • Vindkraftverk för produktion av el påbörjades på 1890-talet, och redan på 1910-talet fanns flera hundra vindkraftverk i drift i Danmark.
  • Efter 1973 års oljekris återupptogs forskningen i större skala i många länder och kommersiella vindkraftverk började tillverkas i successivt ökande storlekar. Idag växer vindkraften i omfattning i de flesta länder. De tre länder som hade mest vindkraft 2017 var Kina, USA och Tyskland.
  • Källa: NE, Energimyndigheten i Sverige


Experter i Sverige tycker dock att studien har överdrivit problemen.

– Det är lite grand en storm i ett vattenglas. Det är klart att det händer något om man bygger ut så storskaligt som i deras modell. Men det är inte realistiskt att tro att vindkraften kommer att få så stor omfattning, säger Thorsten Mauritsen, klimatforskare vid Stockholms universitet.

Han påpekar också att de amerikanska forskarna antyder att modellen kan ha överskattat värmeeffekten.

– De säger själva att höjningen i verkligheten kanske bara blir hälften så stor.

Kommentarer

Walbergs blockad hävd - är nu överens med Elektrikerförbundet

Nyhetsbild
Sähköpalvelu Walbergs vd Björn Walberg säger att det är viktigast att hans personal är nöjda. Foto: Lotta Lappinen
Elektrikerförbundet har nu hävt den blockad det försatte Sähköpalvelu Walberg i för ett halvår sedan.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan