Nedgången på Stockholmsbörsen är bred med 29 av 30 aktier i OMXS30 på minus.

– Det är en tydlig riktningsangivelse att folk är på väg ur aktiemarknaden, säger Peter Malmqvist, chef på Analysguiden.

– Den sektor som blir hårdast träffad är den konjunkturkänsliga verkstads- och basindustrin. Den skakiga USA-handeln smittar även av sig på internationella bolag, tillägger han.

Turbulensen är stor även för valutor, där Kinas yuan dyker till den lägsta nivån på över ett och halvt år. Samtidigt pressas räntor uppåt på många håll, inte minst för länder som skuldtyngda Italien vars betalningsförmåga på sikt börjar ifrågasättas allt mer.

Epicentrum för börsturbulensen är Wall Street, där Dow Jones industriindex på lite drygt en vecka tappat nästan 5 procent och därmed har raderat ut två månaders kurslyft.

Och Wall Streets färd nedåt ser ut att förlängas. Terminskontrakten pekar inför torsdagens USA-handel nedåt och risken för kraftig turbulens är hög.

CBOE:s Vix-index – även kallat Skräckindex – mäter hur stora kursrörelserna är bland storbolagen på börsen och ligger på den högsta nivån på ett halvår.

I Asien rasade under natten Shanghaibörsen med 5,2 procent, medan Tokyobörsens Nikkei 225-index föll 3,9 procent.

Stoxx 600-index, som mäter utvecklingen för europeiska storbolag, sjunker 1,8 procent och är därmed nere på den lägsta nivån sedan januari 2017.

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är börsnedgångarna en naturlig följd av att konjunkturen har passerat sin topp.

– Det rör sig om en viss avmattning, men ingen tvärnit, säger han till TT.

Enligt honom beror fallet på en oro för vad som ska hända med tillväxten framöver.

– Världen befinner sig i ett läge där vi har passerat tillväxttoppen, och frågan är nu hur mycket den kommer att bromsa in.

Vid toppen av en konjunktur skapas också osäkerhet kring hur mycket inflationen kommer att stiga och vad som kommer att hända med de långa räntorna.

– Dessutom står vi på tröskeln till en rapportsäsong.

De signaler Robert Bergqvist får från företagen är trots allt positiva. Handelskriget oroar visserligen, men det finns inga tendenser till vikande efterfrågan eller att man börjat stoppa investeringar.

– Börserna i USA har pekat nästan rakt uppåt i flera år. Då kommer alltid frågan om vi kanske når slutet nu, och om det är dags att minska andelen aktier i portföljen.

Han konstaterar att vi befinner oss i en fas då tillväxten börjar mattas av och därmed också företagens vinster.

– Det skapar ett lite mer defensivt beteende. Folk tycker kanske inte att det är läge att lämna börsen, men man är betydligt mer på tårna. Sådana här förändringar skapar alltid stora rubriker, och det gör folk nervösa.

Robert Bergqvist tror dock på en lugnare marknad efter de kommande veckornas delårsrapporter.

Men för Stockholmsbörsen väntar sannolikt en stökig dag, med börsfall några procent under öppnandet. Stockholmsbörsen speglar den globala ekonomin, men påverkas inte så mycket av vad som händer i Sverige, påpekar han. De pågående stökiga regeringsförhandlingarna har till exempel mycket liten betydelse.

– Vi vill gärna se Stockholmsbörsen som en lista på svenska aktier, men så är det ju inte.

På marknaden är det efter de kraftiga kursnedgångarna nu många som tar sats inför inflationssiffrorna för september från USA.

En oväntat låg inflation drar ned risken för snabba räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve, vilket skulle minska trycket nedåt på aktier. En oväntat hög inflation skulle å andra sidan riskera att fördjupa börsfall runt om i världen.