|

"Surrealistisk rysare" kan bli kris för Trump

NyhetsbildZoom
Människor protesterade under onsdagen utanför Saudiarabiens ambassad i Washington DC. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Det misstänkta mordet på saudiern Jamal Khashoggi får det att skaka rejält under fötterna på USA:s president Donald Trump. När kritiken växer, både från omvärlden och på hemmaplan, kan landets brist på agerande mot sin nyckelallierade i Mellanöstern orsaka en diplomatisk kris.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under Trumps regering har USA knutit allt tajtare band till Saudiarabien, inte minst genom presidentens rådgivare och svärson Jared Kushners nära relation till kronprins Mohammed bin Salman. Det konservativa kungariket och dess allierade i Persiska viken är centrala i Trumps högflygande mål om fred i Mellanöstern, ambitionen att sätta dit Iran och besegra sunniextremisterna IS i Syrien och andra länder.

Men sedan Riyad anklagats för att vara inblandat i det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi ökar pressen på Trump att agera mot sina allierade i det saudiska kungahuset. Journalisten och dissidenten klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul i förra veckan – och har inte setts till sedan dess.

– Det är en surrealistisk rysare som har ägt rum inne på konsulatet, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Turkiska företrädare har pekat ut 15 saudiska medborgare som man misstänker flögs in till Istanbul för att mörda Khashoggi – uppgifter som har tillbakavisats från saudiskt håll. Fallet har fått många att dra paralleller till hur ryska agenter anklagats för nervgiftattacken i Salisbury i Storbritannien, något som lett till sanktioner mot Ryssland.

Om Khashoggi har blivit bragd om livet och Riyad ligger bakom riskerar det att ställa till svåra problem för Trump. USA exporterar vapen för mångmiljardbelopp till Saudiarabien och det innebär viktiga amerikanska jobb. Än så länge har presidenten tillbakavisat krav på att pressa Riyad genom att stoppa vapenexporten och han har stängt dörren för sanktioner. Men ett dilemma har tornat upp sig på hemmaplan.

– Trump vill naturligtvis inte att detta ska leda till drastiska åtgärder. Men frågor väcks nu i kongressen, även av Trumplojalister, säger Hammargren.

Dessutom har 22 senatorer skrivit till Trump för att med stöd av en lag om misstänkta utomrättsliga avrättningar få honom att starta en utredning av fallet Khashoggi, som i sin tur kan leda till sanktioner.

Vissa lägger en del av skulden till försvinnandet på USA och menar att Trumps starka stöd har gjort att Riyad vågar ta ut svängarna. En äregirig, ung kronprins känner att det inte finns något som bromsar honom eftersom Trumps regering har gett honom grönt ljus.

– Han har inte haft någon broms när det gäller krigföringen i Jemen från Trumpadministrationen. Men kan man binda brottsmistankarna vid Riyad så måste det få något slags konsekvenser för USA:s förhållande till landet, säger Hammargren.

Nu väntar världen på den turkiska polisens utredning. Under tiden kan Saudiarabiens ärkerival Iran, utkastad i kylan av Washington DC, gnugga händerna och låta Riyad svettas, säger Hammargren.

– Det här är mycket besvärade för Trumpadministrationen och frågan är hur de ska hantera det.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan