|

Rymdfarare överlevde dramatisk nödlandning

NyhetsbildZoom
Den ryska Sojuzfarkosten kort före uppskjutningen från Kazakstan Foto: Bill Ingalls/AP/TT
Rymdraketen med två ombord hade precis skjutits upp när en av bärraketerna fick problem. Det ledde till en dramatisk men lyckosam nödlandning i Kazakstan. Ryssland avbryter nu de bemannade rymdfärderna. Samtidigt inleds en brottsutredning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ombord på Sojuzfarkosten, som var på väg till den internationella rymdstationen ISS, fanns den ryske kosmonauten Alexej Ovtjinin och den amerikanske astronauten Nick Hague.

Bilder inifrån rymdraketen visar hur de två skakas runt när problemen uppstår, bara två minuter in i flygningen. Ett fel med en av bärraketerna, enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

De två tänkta rymdfararna kopplade loss sin kapsel från raketen och gjorde en djupdykning ner mot jorden. Fallskärmar hjälpte till att bromsa farten något.

Kapseln slog ner i det öde ökenlandskapet i centrala Kazakstan. Nödlandningen var lyckad. Fyra helikoptrar med räddningspersonal skickades från basen till nedslagsplatsen. Väl där undersöktes rymdresenärerna av läkare som kunde konstatera att de inte behövde medicinsk vård. De kommer att stanna på sjukhus under torsdagskvällen för kontroll.

– Jag hoppas att USA kommer att visa förståelse för olyckan med Sojuzraketen. Vi kommer inte att dölja något, säger Rysslands biträdande premiärminister Jurij Borisov enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax i samband med att han tillkännagav ett stopp för landets bemannade rymdfärder.

Samtidigt inleder Ryssland en brottsutredning efter den misslyckade uppskjutningen som inriktar sig på om föreskrifter följts under raketens konstruktion, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Stas Barabash, professor i rymdfysik på Institutet för rymdfysik i Kiruna, är olyckor som den i Kazakstan sällsynta.

– De är mycket, mycket ovanliga. Det finns säkerhetssystem som garanterar kosmonauternas och astronauternas räddning om någonting går fel med raketen vid uppskjutningen, säger han till TT.

I det här fallet kopplades ett automatiskt system in där farkosten som besättningen sitter i separerades från resten av raketen. Sedan utlöstes en fallskärm och de kunde nödlanda. Systemet styr sig självt efter att det har aktiverats, förklarar Barabash.

Zoom

Ombord på Sojuzfarkosten fanns den ryske kosmonauten Alexej Ovtjinin och den amerikanske astronauten Nick Hague. Här syns de båda efter nödlandningen. Foto: Roscosmos via AP/TT


Det finns ytterligare ett säkerhetssystem som träder in om en olycka inträffar inom 60 sekunder från starten. Då aktiveras små raketmotorer som sitter längst upp på toppen av raketen. Även där separeras besättningen från resten av raketen och kan nödlanda med fallskärm på i princip samma sätt som vid en kontrollerad landning.

– Det har bara använts en gång tidigare, på 1970-talet. Då räddades båda kosmonauterna, som också fick problem med en bärraket vid starten, säger Stas Barabash.

Lättnaden både i Ryssland och USA är stor efter den lyckade landningen: "Nödlandningssystemen fungerade, farkosten kunde landa i Kazakstan. . . besättningen lever", skriver den ryska rymdstyrelsen Roscosmos på Twitter.

– Tacka Gud för att kosmonauterna lever, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov, enligt AFP.


blev nedfärden för de två brantare än vanligt, vilket innebär att de utsattes för starkare G-krafter. Rymdfararna har dock tränats för sådana scenarier. Båda sägs må bra.

På ISS uppges de tre besättningsmedlemmarna ha tillräckligt med förnödenheter för att klara sig till nästa uppskjutning, som är planerad till i december.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan