|

Två nya inval i Akademien

NyhetsbildZoom
Horace Engdahl kände sig ofredad av TT:s reporter. Foto: Pontus Lundahl/TT
Svenska Akademien har valt in ytterligare två ledamöter för att fylla de stolar som står tomma. – Ja, det blir inval. Två, säger ledamoten Per Wästberg när han lämnar Akademiens möte i Börshuset i Gamla stan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Per Wästberg vill dock inte berätta vilka personer det rör sig om.

– Absolut inte. Kungen måste godkänna först, så det kanske blir i morgon eller på måndag, säger han.

Två nya ledamöter har sedan tidigare valts in i Svenska Akademien, men fram tills nu har stol nummer 11 och stol nummer 13 stått tomma.

Inför mötet sade Kristina Lugn till TT att hon hoppades att inval skulle ske.

– Vi ska väl göra två inval till. Peter (Englund) och Kjell (Espmark) var här för någon vecka sedan.

Efter mötet bekräftade Per Wästberg att alla, även de så kallade avhoppade ledamöterna, har deltagit i omröstningen om de nya invalen.

Den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson sade efter förra veckans inval till TT att man ville få en fulltalig akademi så snart som det bara är möjligt.

Någon som inte var på gott humör var inför torsdagens möte var däremot ledamoten Horace Engdahl, som hastade förbi och vägrade svara på frågor från journalister på plats. Men efter mötet talade han desto mer.

– Det här kriget har pågått för länge, säger han.

TT: Är det slut nu?

– Nästan.

TT: Vem vinner?

– Ingen. Jag tror att Akademien vinner.

Vad gäller den andra stora frågan – Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademien – så har Akademien inte uttalat sig officiellt än. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har en majoritet av ledamöterna tidigare ställt sig bakom en avsiktsförklaring om att hon bör lämna sin stol.

Men Akademien har inte gjort något officiellt uttalande om huruvida man tänker tvinga bort Frostenson. Och efter torsdagens möte uppgav flera ledamöter att frågan om Frostensson inte hade diskuterats.

Enligt uppgifterna till DN anser majoriteten av ledamöterna att Katarina Frostenson har brutit mot paragraf 48 i Akademiens stadgar, som handlar om tystnads- och lojalitetsplikten. Anders Olsson har tidigare sagt till TT att mycket återstår när det gäller hennes ledamotskap.

Svenska Akademiens viktigaste uppgift, utdelandet av Nobelpriset i litteratur, har på grund av krisen skjutits upp till nästa år. Tidigare har Anders Olsson uppgett att planen är att dela ut två litteraturpris 2019.

Enligt Kristina Lugn är namnet på den ena pristagaren redan färdigt.

– Vi har en pristagare, men folk kan ju fortfarande ändra sig. Det som kommer att hända är att vi delar ut både det här årets och nästa års pris samtidigt, sade hon inför mötet.

Kommentarer
|

Niger: Sju döda i Boko Haram-attack

Nyhetsbild
Flera Boko Haram-medlemmar uppges också ha dödats.
Sju soldater i Niger dödades när deras postering nära gränsen till Nigeria attackerades av jihadistgruppen Boko Haram, enligt landets regering.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan