|

Ortodoxa kyrkan i Ukraina erkänns fristående

NyhetsbildZoom
Patriark Filaret i den ortodoxa kyrkan i Ukraina. Arkivbild. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Konflikten mellan Ukraina och Ryssland får också konkreta kyrkorättsliga följder.Ett östortodoxt kyrkomöte har beslutat att erkänna den ortodoxa kristenheten i Ukraina som fristående från den ryska – något Moskva har varnat för.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt ett uttalande har beslutet tagits under ett ekumeniskt kyrkomöte med patriarken Bartolomeus, den östortodoxa kyrkans överhuvud i Istanbul, som ordförande. Kyrkor som är underställda Moskvapatriarkatet finns över hela Ukraina även om de flesta finns i östra delarna av landet, där också proryska separatister sedan över fyra år slåss mot regeringsstyrkorna.

Ryssland har varnat för att dela på kyrkorna. Patriark Kirill i den rysk-ortodoxa kyrkan – som är knuten till Kreml – reste till Istanbul tidigare i år, för att bland annat argumentera mot delningen.

Ukrainas president Petro Porosjenko har inför nästa års val lovat försöka sära på de två kyrkorna – och nu hyllar han beskedet från Istanbul.

– Det är en seger för gott över ont, ljus över mörker, säger han i ett tv-sänt tal.

I en annan dispyt har kyrkomötet mot Moskvas vilja också beslutat att erkänna patriark Filaret som den ukrainska ortodoxa kristendomens överhuvud.

Efter Sovjetunionens fall splittrades den ortodoxa kristenheten i Ukraina. I dag finns tre ortodoxa kyrkor i landet – varav en är underställd Moskvapatriarkatet, en är underställd Kievpatriarkatet och en mindre som är självstyrande.

Porosjenko säger nu, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax, att Kiev kommer att respektera de troende som vill stanna kvar i den del som är underställd Moskvapatriarkatet.

Patriarkatet i Moskva anser sig äga överhöghet även över den ukrainska delen och har nu kapat sina band med Istanbul.

Under onsdagen sade en inflytelserik rysk-ortodox kyrklig ledare till ryska nyhetsbyråer att inga kyrkor kommer att överlämnas frivilligt och han varnade också för protester.

– Självklart kommer människor att gå ut på gatorna och skydda sina heliga platser, sade biskop Hilarion, som är ledare för diplomatiska frågor inom Moskvapatriarkatet.

Ukrainska myndigheter och många av landets kyrkliga ledare tycker illa om Kirill, inte minst på grund av att han stött separatisterna och den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014. (TT-AFP-Reuters)

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan