|

Vapenlagen till riksdagen – hindrar inte de med vapenhobby

NyhetsbildZoom
De största ändringarna som gjordes utifrån remissvaren har att göra med bland annat tillståndsplikten i fråga om laddningsanordningar med stor kapacitet. Foto: Arkiv/123rf
Regeringen lämnade in en proposition till riksdagen den 11 oktober med förslag till ändringar i skjutvapenlagen, lagen om frivilligt försvar samt värnpliktslagen. Målet är att farliga vapen inte hamnar i fel händer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De största ändringarna som gjordes utifrån remissvaren har att göra med bland annat tillståndsplikten i fråga om laddningsanordningar med stor kapacitet. Dessutom innefattar ändringarna formuleringarna om och åldersgränserna för det så kallade reservistundantaget. Längden på de tider som krävs i fråga om aktiv hobbyverksamhet samt vapentillstånd för sammanslutningar nämns också.

– Med tanke på dem som utnyttjat laddningsanordningar med stor kapacitet på rätt sätt är det väsentligt att de vapentillstånd som beviljats före juni 2017 är giltiga också efter lagändringen, säger inrikesminister Kai Mykkänen.

Definitionerna av skjutvapenlagens vapenkategorier och bestämmelserna om vapentillstånd ändras så att de motsvarar vapendirektivändringen från EU. Exempelvis flyttades skjutvapen för självladdande enkelskott med laddningsanordning med stor kapacitet till kategorin förbjudna skjutvapen till så kallade kategorin A. En del av de vapen som tidigare hört till kategori B (skjutvapen för vilka det krävs tillstånd) flyttats till kategori A (förbjudna skjutvapen).

Vapen som hör till kategori A kan användas i skytteutbildning

EU-medlemsstaterna har möjlighet att bevilja tillstånd för förvärv och innehav av förbjudna skjutvapen till exempel för försvarsändamål samt för museer, samlare och tävlingsskyttar. Denna möjlighet utnyttjas i regeringens proposition med förslag till lag.

Regeringen föreslår även att reservist- eller skyttesportorganisationer beviljas tillstånd för vapen i kategori A för sportskytteutbildning. Sportskyttar för skjutvapen för självladdande enkelskott med laddningsanordning med stor kapacitet och för särskilt korta halvautomatiska vapen ska också kunna beviljas tillstånd.

Kommentarer
|

Fyra vill bli bibliotekschef i Pedersöre

Nyhetsbild
Pedersöre får en ny bibliotekschef från och med hösten. Bibliotekschefen jobbar från kulturhuset Ax i Bennäs. Foto: Jonas Brunnström
I måndags klockan 15 gick ansökningstiden till tjänsten som bibliotekschef ut. Fyra personer sökte tjänsten.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan