|

Akademien uppmanar Frostenson att lämna

NyhetsbildZoom
Katarina Frostenson. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Svenska Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna Akademien. Det säger ledamoten Per Wästberg till Sveriges Radio.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Wästberg berättar om resolutionen i P1:s "Söndagsintervjun" :

– Vi har godkänt en resolution där vi uppmanar henne att frivilligt omgående utträda. Den resolutionen kommer att publiceras offentligt om några dagar, säger han i intervjun.

Enligt Wästberg är Akademien "så gott som enig" kring resolutionen.

– Den finns två reservanter, annars är det enigt, säger han.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger dock till Sveriges Radios "Kulturnytt" att det "inte alls är säkert att resolutionen kommer att offentliggöras".

Katarina Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen som i förra veckan dömdes av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt.

Fallet med kulturprofilen blev upprinnelsen till krisen inom Akademien – i november förra årets vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen. Något som fick Akademien att tillsätta en advokatutredning om kulturprofilens kopplingar till ledamöterna.

I advokatutredningen ska det ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand har läckt vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, samt vilka som skulle vara aktuella att bli invalda som nya ledamöter i Svenska Akademien.

I våras kom sedan beskedet om att Katarina Frostenson inte längre deltar i Akademiens arbete.

Zoom

Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT


Anders Olsson har sagt till TT att Frostenson inte kan återvända till arbetet i Akademien utan vidare.

– Vi har löst en rad andra problem här, men det är mycket som återstår vad gäller hennes ledamotskap. Hon har valt att ställa sig utanför arbetet och det gäller fortfarande, sade han till TT den 7 september.

Anders Olsson har tidigare också sagt till Dagens Nyheter att det inte går att tvinga bort en ledamot mot dennes vilja:

– Vi har redan tagit ställning i uteslutningsärendet och det gjorde vi i våras. Hon måste avgöra själv om hon vill tillhöra Akademien eller inte.

Fakta: De tomma stolarna i Akademien

  • Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman är de första som begär och beviljas utträde ur Svenska Akademien. Stol nummer 1, stol nummer 11, stol nummer 13 och stol nummer 15 står därmed tomma.
  • De ledamöter som just nu är aktiva är: Bo Ralph, Sture Allén, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Jayne Svenungsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Horace Engdahl.
  • Den 5 oktober meddelar Svenska Akademien att Jila Mossaed och Eric M Runesson har valts in på stol 15, respektive 1. De tar sitt inträde vid högtidssammankomsten den 20 december.
  • 11 oktober kommer uppgifter från akademiledamoten Per Wästberg om att två nya ledamöter valts in under kvällens möte. Om så är fallet så är alla platser nu fyllda. (TT)

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan