|

JHL inleder två dagar lång strejk nästa vecka – i skolor serveras eventuellt ingen mat

NyhetsbildZoom
JHL:s strejk inleds på måndag. Foto: Lehtikuva/Mesut Turan
Fackförbundet JHL varslar om två dagars politisk strejk på måndag och tisdag. Förbundet beklagar olägenheter för utomstående men ser strejken som nödvändig.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL inleder en strejk på måndag som varar i två dagar, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande. Strejken syns inom rengöring, fastighetsservice, kosthåll samt motions-, kultur- och idrottsväsendet.


Över 10 000 av JHL:s medlemmar strejkar under två dygn, den 22-23 oktober. JHL motsätter sig regeringens förslag att försvaga anställningsskyddet.

– Regeringen kan inte ensidigt diktera på vilka villkor vi arbetar i Finland. Det skådespel som Sipilä arrangerar i riksdagen ändrar inte situationen, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i pressmeddelandet.

10 000
av JHL:s medlemmar deltar i strejken nästa vecka.


I skolor, daghem och inom äldreomsorgen serveras eventuellt ingen mat under strejken. Strejken syns också inom städtjänster och servicearbete. En del av biblioteken och kulturcentren samt kommunernas idrottsplatser är stängda under strejken.

Förbundet beklagar de olägenheter och besvär som strejken förorsakar utomstående, men anser att det är nödvändigt att agera eftersom trygga anställningar är i allas gemensamma intresse.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan