|

Vasa centralsjukhus får inte omfattande jour

NyhetsbildZoom
Utskottet röstade nej till omfattande jour vid Vasa centralsjukhus. Foto: Mikael Nybacka
Nu har social- och hälsovårdsutskottet sagt sitt. Det blev ett nej till huruvida Vasa centralsjukhus borde få status som sjukhus med omfattande jour.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

9–7
föll rösterna i utskottet om omfattande jour vid VCS.


Utskottet röstade om förslaget på torsdagsmorgonen. Resultatet följer uppföljningen regering och opposition.

SFP:s riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi skriver i ett pressmeddelande att hon är ytterst besviken över att regeringspartiernas riksdagsledamöter valde att inte rösta för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda omfattande jour.

Rehn-Kivi gjorde ett ändringsförslag om att centralsjukhuset ska få full dygnet runt-jour i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

– Jag hade hoppats att förnuftet ändå hade segrat gällande Vasa centralsjukhus. Tyvärr körde regeringspartiernas representanter över mitt ändringsförslag, säger Rehn-Kivi, som är medlem i social- och hälsovårdsutskott.

Zoom

Enligt riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi(SFP) talar ett flertal faktorer för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda full dygnet runt-jour. Foto: PrivatEnligt Rehn-Kivi talar ett flertal faktorer för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda full dygnet runt-jour.

– De 100 000 svenskspråkiga österbottningarna ska ha rätt till ett sjukhus med omfattande jour. Det är uppenbart att Vasa centralsjukhus bäst kan tillgodose service på svenska och finska, säger Rehn-Kivi.

Hon konstaterar att sjukhuset enligt undersökningar överlag erbjuder mycket högklassig vård.

– Jämfört med regeringens förslag om 12 stycken sjukhus med omfattande jour skulle det inte nämnvärt öka kostnaderna att lägga Vasa centralsjukhus till listan.

Social- och hälsovårdsutskott behandlar för tillfället regeringens förslag till vårdreform.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan