|

Vasa centralsjukhus får inte omfattande jour

NyhetsbildZoom
Utskottet röstade nej till omfattande jour vid Vasa centralsjukhus. Foto: Mikael Nybacka
Nu har social- och hälsovårdsutskottet sagt sitt. Det blev ett nej till huruvida Vasa centralsjukhus borde få status som sjukhus med omfattande jour.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

9–7
föll rösterna i utskottet om omfattande jour vid VCS.


Utskottet röstade om förslaget på torsdagsmorgonen. Resultatet följer uppföljningen regering och opposition.

SFP:s riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi skriver i ett pressmeddelande att hon är ytterst besviken över att regeringspartiernas riksdagsledamöter valde att inte rösta för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda omfattande jour.

Rehn-Kivi gjorde ett ändringsförslag om att centralsjukhuset ska få full dygnet runt-jour i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

– Jag hade hoppats att förnuftet ändå hade segrat gällande Vasa centralsjukhus. Tyvärr körde regeringspartiernas representanter över mitt ändringsförslag, säger Rehn-Kivi, som är medlem i social- och hälsovårdsutskott.

Zoom

Enligt riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi(SFP) talar ett flertal faktorer för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda full dygnet runt-jour. Foto: PrivatEnligt Rehn-Kivi talar ett flertal faktorer för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda full dygnet runt-jour.

– De 100 000 svenskspråkiga österbottningarna ska ha rätt till ett sjukhus med omfattande jour. Det är uppenbart att Vasa centralsjukhus bäst kan tillgodose service på svenska och finska, säger Rehn-Kivi.

Hon konstaterar att sjukhuset enligt undersökningar överlag erbjuder mycket högklassig vård.

– Jämfört med regeringens förslag om 12 stycken sjukhus med omfattande jour skulle det inte nämnvärt öka kostnaderna att lägga Vasa centralsjukhus till listan.

Social- och hälsovårdsutskott behandlar för tillfället regeringens förslag till vårdreform.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan