– Tiden rinner ut, vi måste få till konstruktiva samtal, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han lämnade mötet.

"Game over" väntar den 29 mars 2019, oavsett vad som sker dessförinnan. Ett avtal om detaljerna i utträdet borde ha varit klart redan, men det är det inte och inga framsteg gjordes i Bryssel. Britterna vet inte vad de själva vill och då är det svårt att förhandla, enligt EU:s syn. De måste komma med nya bud.

– Den 29 mars 2019 är det game over. Då är den sista dagen som Storbritannien är medlem i EU. Vi måste ha ett avtal före det, säger Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel på väg in till torsdagens fortsatta EU-toppmöte i Bryssel.

– Storbritanniens regering vet vad problemen är. Den måste agera, säger Bettel.

Stefan Löfven säger att de stora motsättningarna om brexit i Storbritannien rör till allt.

– Men då får vi göra vad vi kan för att underlätta, säger Löfven och framhåller att EU ändå måste hålla fast vid viktiga principer.

May talade för sin sak i ungefär en kvart under onsdagsdelen av mötet. Några nyheter kom hon inte med, enligt åhörarna. Men att hon ändå nu har öppnat för att förlänga den övergångsperiod som ska gälla från det brittiska utträdet i mars nästa år fram till åtminstone den 31 december 2020 har skapat rubriker.

Senast under övergångsperioden ska en överenskommelse förhandlas fram om Storbritanniens och EU:s framtida, långsiktiga relation vad gäller handel och allt annat samarbete. Det måste till så snart som möjligt efter det att själva utträdesavtalet är klart, och det är det alltså inte än.

Många konservativa parlamentsledamöter i Storbritannien som är skeptiska mot EU är rädda för att förlängningen av övergångsperioden för att förhandla fram det långsiktiga avtalet, som EU föreslagit, bara är ett sätt att fördröja utträdet ur EU.

"Ännu ett år i brexitlimbo?" står det på Daily Mails förstasida.

"Brextra time" skriver The Sun.

Den brittiska regeringen betonar nu därför att May absolut inte vill ha någon så lång förlängning.

– Ännu en idé har dykt upp och det är bara en idé så här långt, att skapa möjlighet för att utöka övergångsperioden under ett antal månader, säger May själv på väg in till dagens möte.

– Poängen är att vi inte förväntar oss att behöva ta till den. Vi arbetar för att se till att (ett avtal om) den framtida relationen finns på plats i slutet av 2020 och under de omständigheterna kommer det inte att finnas behov av något sådant, säger May om förlängningen.

– Jag förväntar mig att övergångsperioden tar slut i december 2020, fastslår premiärministern i Bryssel.

Även Xavier Bettel betonar att övergångstiden bara är en av tankar som det nu bollas med.

– Det är ett av alternativen. Det viktigaste just nu är att vi alla (bland de 27 kvarstannande EU-länderna) är enade bakom Michel Barnier. Han gör ett fantastiskt jobb. Problemet nu med Storbritannien är att om vi öppnar upp den inre marknaden så som de vill, så innebär det slutet för den inre marknaden, anser Bettel i Bryssel.

Nästa ordinarie EU-toppmöte är inplanerat till den 13–14 december. I onsdags slog samtidigt EU-ledarna fast att de kan utlysa ett extramöte med kort varsel, om och när Barnier anser att "avgörande framsteg" har gjorts i förhandlingarna.