Närmare 110 utställare, både lokala och från övriga Finland, deltar i årets Köpmannamässan för att presentera sina produkter och tjänster. Arrangörerna förväntar sig att 10 000 besökare tar sig till den artonde Köpmannamässan som i år ordnas i Tellushallen i Jakobstad. Mässan började på lördag och fortsätter på söndag.  

På lördagsförmiddagen ordnades en paneldiskussion: "Landskampen Finland-Sverige: Finns den också i business?" De som diskuterade i panelen var Peter Fellman, chefredaktör för Dagens Industri, Kjell Skoglund, vd för Finsk-Svenska handelskammaren och Simon Fagerudd, direktör för UPM Jakobstads fabriksintegrat och cellulosafabrik. Moderator var Jarl Sunqvist, vd för Concordia. 

– Svenskarna är bra på att lösa saker tillsammans. I Finland är vi mer vana med att det är ledarna som styr. Kanske vi kunde lära oss något av svenskarna? Det här med kulturskillnaderna Sverige och Finland emellan håller ändå på att suddas ut. Det finns större kulturskillnader mellan Lappland och huvudstäderna än mellan Helsingfors och Stockholm, säger Kjell Skoglund.

Skillnaderna mellan ländernas företagskulturer var det som mest kom upp till tals Sverige och även Finlands företagskulturer fick sina hyllningar och panelens deltagare poängterade att det fortfarande finns en del utvecklingsmöjligheter.

– Vissa saker har vi kommit längre med i Finland. Men det här med arbetsmarknadsfred är något svenskarna är bättre på, säger Simon Fagerudd.

Skoglund delar åsikt med Fagerudd.

– Det känns som att Finland stampar på stället då det gäller reformer. Man har kommit mycket längre med reformer i Sverige. Vi i Finland borde inse att man borde jobba mer tillsammans. Nuförtiden tävlar vi mot alla andra i världen, säger Kjell Skoglund.

Fellman lyfter upp att de svenskspråkiga österbottningarna är något attraktivt på den rikssvenska arbetsmarknaden. 

– Österbottningar och finlandssvenskar har ett gott rykte i Sverige. Då man tänker på Österbotten så är vi bra på kvalité och att göra saker på ett snyggt sätt, säger Peter Fellman.


Marlene och Christer Vikström från Larsmo brukar besöka Köpmannamässan för att se vad som erbjuds och träffa folk.


Vid middagstid hade en stor del besökare hittat in till Köpmannamässan. Paret Marlene och Christer Vikström från Larsmo var två av dem.

– Vi kom till Köpmannamässan för att se vad som finns här och för att träffa bekanta, säger Christer Vikström.


Christina Dahl provar Folkhälsans


Christina Dahl provade Folkhälsans smoothiecykel. Motionscykeln är kopplad till en mixer. När man trampar blandas en smoothie i mixern som efter en stund är klar för att avnjutas.

– Det här var ju en kul grej att göra. Kanske man kunde ha en sån här där hemma? undrar Dahl.

Rederiet Wasaline var på plats och försäljaren Patrik Holms presenterade de nya tidtabellerna som gäller Sverigebåten nästa år.

Patrik Holms, försäljare för Wasaline, rekommenderar M/S Wasa Express i miniatyr som julklapp.


– Det blir några förändringar i båtens tidtabeller från och med maj och under sommaren. På grund av att vi har så många kunder under maj-augusti så har vi lagt in flera turer till Sverige och tillbaka. Så de tiderna tycker jag att man absolut ska kolla in, säger Holms.

Materialet ska vara inhemskt, säger försäljaren Pirjo Korvela från Kotka.


Modekläder gjorda av päls, skinn och ull från Kotka finns också på Köpmannamässan. Försäljaren Pirjo Korvela rekommenderar angoramössor till vinterns kalla vindar.

– De här tofsmössorna är jättefina och trendiga. Tofsen är gjord av rävpäls från Finland och mössan är tillverkad i Polen. Man väljer finländsk päls i Polen för att den är av hög kvalité. Sen tycker jag att den här fårullsvästen är riktigt tjusig och den är ett behändigt plagg att använda nu i höst, säger Korvela.

På plats finns det också aktiviteter för barn. Hoppborgar, radiostyrda grävmaskiner och på eftermiddagen besökte Robin Hund och Hans glada orkester mässan.

ÖT är också på plats med en egen monter. På söndag pågår Köpmannamässan mellan klockan 10-17.

Många ville äta frukost med ÖT på Köpmannamässan. Anna Riska berättade om våra sajter och hur man läser ÖT:s produkter.


ÖT:s program på söndag

  • 11.30-12.30 Presentation av boken "Mickes vilda"
  • 12.30-13.30 Diskutera med ÖT:s chefredaktör Kenneth Myntti
  • 13.30-14.00 Sören Bäck och Björn Bredbacka livepoddar på mässans huvudscen