|

"En fördjupning av Akademiens kris"

NyhetsbildZoom
Sara Danius och Jayne Svenungsson i samband med att den sistnämnde tog sitt inträde i Akademien i december i fjol. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Först Lotta Lotass och Sara Stridsberg – nu Jayne Svenungsson. De yngre kvinnliga ledamöterna fortsätter att lämna Svenska Akademien.– Resultatet blir att Akademien känns mer och mer som förr i tiden, en i huvudsak samling äldre herrar, säger Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sedan i våras deltar inte heller Sara Danius i Akademiens arbete, även om hon inte formellt har begärt utträde.

– Generellt visar det på hur svårt det är, och kommer att vara, för den här Akademien att förnya sig. Det finns undantag, men till stor del är det ju de som blivit invalda på senare tid som har lämnat. Och det är framför allt kvinnor som har lämnat, och det här stärker den tendensen, säger Lisa Irenius.

Att Svenungsson nu väljer att lämna ser Irenius som ett tecken på att krisen är långtifrån löst och att spänningar finns kvar.

– Det är samtidigt ett tecken på hur Akademien verkar ha gått från att vara en dröm för många till att bli något av en mardröm, säger hon.

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, är inne på samma spår.

– Detta är ytterligare en fördjupning av Akademiens kris. Det är svårt att se hur de ska komma framåt. Förr frågade man sig vem som skulle väljas in, men nu handlar det om vem som vill väljas in, säger han och fortsätter:

– Det är som att stiga in på en Lars Norén-middag, eller i de svenska regeringsförhandlingarna. Attraktionskraften runt Akademien ökar knappast heller i och med att man sannolikt har en lång konflikt med Katarina Frostenson framför sig, och jag tror att Svenungssons avhopp har med detta att göra.

Zoom

Jayne Svenungsson lämnar Akademien och stol nummer 9. Foto: Björn Lindgren / TT


Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tycker inte att det är oväntat Jayne Svenungsson nu väljer att lämna sin stol.

– Hon kom in samtidigt som allting brakade ihop, och det kan inte ha varit så lätt för henne att komma in i den röran utifrån. Hon tvingades ta ställning till inte bara en massa konkreta sakfrågor utan också interna personstrider som legat latent i många år, säger hon.

Linderborg säger att Svenungsson har hållit en låg profil under det senaste årets kriser och konflikter inom Akademien:

– Mitt intryck är att hon är en sansad person och kanske den minst ärelystna av alla som suttit i Akademien, så egentligen är hon kanske också en av de bäst lämpade att sitta där. Det är väldigt synd och tråkigt att hon lämnar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan