Stubb har försökt göra en så öppen kampanj som möjligt men varken EPP eller motkandidaten Manfred Weber har varit speciellt ivriga över en debatt. Inga medier fick lov att arrangera en debatt men till sist blev det ändå en diskussion kvällen före valet, ledd av EU-parlamentets första vice ordförande Mairead McGuinness.

– Jag vill tacka Alex för att han har hjälpt oss att visa att EPP kan hålla ett öppet och demokratiskt val, säger Manfred Weber.

Weber betonade att han och Stubb har en väldigt liknande vision för EU och att EPP står enat. Stubb lyfte fram hur han och Weber har varit vänner redan länge och att de stöder varandra oberoende av vem delegaterna väljer som toppkandidat. Någon kritik mot den andra kandidatens visioner var det inte frågan om.

– Det har varit en fantastisk kampanj. Jag tror folk över hela Europa har blivit ivriga över EPP och EU tack vare vår kampanj. Oberoende av vem som blir toppkandidat så har EPP vunnit, säger Stubb.

Trots att kandidaterna visade stor enighet utåt så anses Stubb vara den mer liberala kandidaten, medan Weber betonar samarbete med länder som bryter mot EU:s värderingar. En viss skillnad märktes också i vad kandidaterna betonade under diskussionen.

– Vi behöver ett digitalt europeiskt projekt som klarar av att hantera den digitala revolutionen som kommer att förändra så gott som allting, säger Stubb.

Zoom

Alexander Stubb har gjort kampanj bland annat genom att dela ut varmkorv år delegater på EPP:s kongress i Helsingfors. Foto: Erik Sandström/SPT


Medan Stubb starkt lyfte fram digitala lösningar och hur han vill förnya Europa på ett positivt sätt så talade Weber mer om den sociala aspekten av digitaliseringen och om att förhindra EU från att splittras.

– Det finns en stor splittring i EU. Vissa talar om en splittring mellan öst och väst, andra vill dela upp oss i goda eller dåliga européer. Men vi måste göra vårt bästa för att hålla ihop kontinenten säger Weber.

Trots att Weber har betonat dialog och har stöd av bland annat Ungerns Viktor Orbán uttryckte han ändå ett starkt stöd för en mekanism för åtgärder mot medlemsländer som bryter mot gemensamma regler.

– Hur kan vi betona mänskliga rättigheter i länder som Ryssland eller Kina om vi inte har dem själv? I dag har vi stränga regler för vad som krävs för att bli medlem i EU, men vi behöver en bindande mekanism för rättsstaten, säger Weber.

Stubb lyfte däremot fram att det redan finns en sådan mekanism genom Lissabon-fördraget och att det är processer på gång mot både Ungern och Polen. Enligt Stubb beror en stor del av osäkerheten i EU på att unionen misslyckades med att hantera eurokrisen och migrationskrisen, men han vill bota populismen genom positivt tänkande.

– Alltför många politiska ledare försöker leda med hat och rädsla, se till exempel på splittringen i USA:s Mellanårsval. Vi måste tala mer om hopp och lösningar, säger Stubb.