|

Mest arsenik i ekologiskt ris – "Barn under 6 år bör inte äta riskakor"

NyhetsbildZoom
Barn under sex år bör inte äta riskakor, enligt Livsmedelsverket i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT
Trots nya gränsvärden ökar halterna av arsenik i ris. Högst halter finns i de ekologiska varianterna, konstaterar Livsmedelsverket i Sverige.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För några år sedan kom en larmrapport om höga halter arsenik i ris.

Men trots nya gränsvärden tycks halterna av detta gift fortsätta att öka. Det visar svenska Livsmedelsverkets undersökning av åtta ris som även analyserades 2015 och 2017. Nästan alla höll sig under gränsvärdet, men i sex av sorterna hade arsenikhalten ökat och ökningen var störst i två ekologiska ris.

De produkter som hade högst halter var också ekologiska och ett av fullkornsrisen överskred gränsvärdet och har nu dragits tillbaka från marknaden.

"Livsmedelsverket rekommenderar i vanliga fall att man ska välja fullkorn eftersom de är bra för hälsan. Men just när det gäller ris bör man äta fullkorn bara i bland", säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket i Sverige, i ett pressmeddelande.

Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Det är alltså inte tillsatser eller på grund av hanteringsprocessen som giftet hamnar i riset.

Arsenik är ett gift som man ska försöka att få i sig så lite som möjligt av. Sedan tidigare råder Livsmedelsverket föräldrar att inte ge barn under sex år riskakor eller risdrycker.

Att som vuxen äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som är det vanliga i Sverige, innebär ingen risk för hälsan, skriver den svenska myndigheten.

"Man kan också göra mycket för att sänka halterna i riset själv. Koka riset med stort överskott av vatten som sedan hälls bort. Då kan arsenikhalterna minska med mer än hälften", säger Petra Bergkvist.

Arsenik

  • Arsenik är ett grundämne som finns i berggrunden och jorden. Arsenik har ingen lukt, smak eller färg när det är blandat i vatten, inte ens när doserna är höga. Om man får i sig höga halter under lång tid löper man ökad risk att drabbas av cancer i hud, lunga, urinblåsa och troligen även i njurar och lever.
  • Arsenik kan även leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. Foster och barn är särskilt känsliga för ämnet.
  • Ris verkar vara extra mottagligt för att ta upp och lagra höga halter arsenik. Om riset odlas ekologiskt eller inte spelar ingen roll, då ämnet finns naturligt i jorden.
  • Källa: Livsmedelsverket i Sverige

Kommentarer

SDP-veteran EU-valets röstkung: "Väljarna har hittat Eero Heinäluoma"

Nyhetsbild
Eero Heinäluoma stiger fram i rampljuset som EU-valets stora vinnare. I bakgrunden syns SDP:s andra parlamentariker Miapetra Kumpula-Natri. Foto: Antti Aimo-Koivisto
Veteranpolitikern Eero Heinäluoma stiger lite överraskande fram som EU-valets stora vinnare. Forskaren Thomas Karv analyserar varför.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan