|

Larsmo satsar på nytt luciarekord – hoppas på 400 ljusbärare

NyhetsbildZoom
Anette Fagerudd, Ann-Sofi Karukka, Irmelin Lindqvist, Minna Fagerhed och Gunn-May Fagersund dök upp som lucior när evenemanget ordnades i fjol. Foto: Ann-Sofi Berger
Lucia för alla blev en succé i Larsmo i fjol och nu hoppas kommunen på dubbelt så många ljusbärare i år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den 13 december ordnar Larsmo kommun igen "Lucia for all", alltså lucia för alla. Det innebär att vem som helst får komma till torget i Holm klädd som lucia. I fjol kom till och med en liten hundlucia. Dessutom dök ett löpargäng från Jakobstad upp i luciautstyrsel.

Projektledare Peter Hauptmann tycker att kommunens val att låta alla vara Larsmos lucia passar bra i dagens utseendefixerade samhälle.

– Vi välkomnar både ung och gammal, män och kvinnor att delta som lucia. Med enkla medel kan man hitta på sin egen vita klädsel med nån form av el-belysning, eller komma som traditionell lucia förstås.

Eftersom Larsmo troligen är ensam i världen om att ordna ett liknande evenemang så slog man världsrekord i antal lucior i fjol med 196 lucior (plus en hund) på samma ställe. I år satsar man på det dubbla och hoppas att 400 ljusbärare dyker upp. Peter Hauptmann hoppas på riktig karnevalstämning också den här gången.

– I fjol samarbetade vi med en skola, i år är nästan alla skolor i Larsmo med på evenemanget.

Lucia for all är sprunget ur fjolårets Finland 100-tema "Tillsammans".

– Här får alla var lucia tillsammans och sjunga luciasången. Det här är långt ifrån traditionellt, men mycket roligare, säger Peter Hauptmann.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan