|

Nu vågar sig turisterna tillbaka till Egypten – men än är faran inte över

NyhetsbildZoom
Hurghada är en av de badorter på södra Sinai som återigen lockar turister från Nordeuropa. Foto: AP/TT
Arabiska våren skrämde besökare från pyramider och badstränder. Åratal av terrordåd och oroligheter har gröpt ur den tidigare så lukrativa näringen i Egypten. Men nu hittar turisterna tillbaka igen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter folkresningen som 2011 tvingade bort diktatorn Hosni Mubarak gapade Egyptens tidigare så populära turistdestinationer tomma.

Av rädsla för våld och oroligheter övergav besökarna landet, vars badorter vid Röda havet länge varit en älskad semesterdestination – inte minst bland nordeuropéer.

På bara tre månader hade Egypten i maj 2011 gått miste om turistintäkter motsvarande 1,5 miljarder euro. Och utvecklingen fortsatte länge åt samma håll när landet skakades av terrordåd och våld, som när en bomb exploderade ombord på ett ryskt charterplan över Sinaihalvön 2015.

Men nu tycks det vända för den blödande turistnäringen, som sysselsätter miljontals människor i Egypten varje år. Antalet turister har ökat med 40 procent under årets första nio månader jämfört med samma period förra året, hävdar landets regering.

– Vi förväntar oss inte att vara uppe i 2010 års nivåer ännu, men utvecklingen går i den riktningen, säger Egyptens nytillträdde turistminister, Rania al-Mashat, till mediebolaget Bloomberg.

2010 besökte över 14 miljoner människor Egypten, att jämföra med omkring åtta miljoner förra året.

– Vår återhämtning är stark och vi försöker att göra vår turismnäring mer konkurrenskraftig än våra konkurrenters, säger al-Mashat.

Turisterna ska lockas genom en privat investeringsfond som är tänkt att bidra till upprustning av nedslitna hotell samt nya investeringsmöjligheter på öarna i Röda havet.

Turismen är en mycket viktig del av landets ekonomi, som har gått på knäna under många år då arbetslöshet och inflation ökat. Regeringen räknar med att turismen ska stå för mellan 15 och 20 procent av bnp 2018.

Zoom

Templen i Luxor är en av de mest populära turistdestinationerna i Egypten, som fick uppleva en kraftig nedgång i antal besökare efter de folkliga protesterna 2011. Arkivbild. Foto: Hassan Ammar/AP/TT


Orsakerna till att turismen har fått medvind är flera. Säkerhetsläget har förbättrats samtidigt som den svaga valutan gör besök billiga för utlänningar.

Den egyptiska staten har också storsatsat för att få tillbaka besökarna och planerar bland annat att öppna ett nytt, stort museum för egyptisk historia vid sfinxen och pyramiderna i Giza.

Där ska hundratusentals skatter, från en av världens äldsta civilisationer, visas upp – varav 20 000 föremål som aldrig tidigare har ställts ut, enligt nyhetsbyrån Reuters. En del av dem hittades i Tutankhamuns grav 1922.

Just nu pågår en budgivning bland internationella företag som vill driva museet och i mitten av nästa år ska regeringen ha valt vilket av dem som får uppdraget.

Zoom

I närheten av pyramiderna i Giza planerar den egyptiska staten sitt nya, stora museum som de hoppas ska locka turister till landet. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TTUppsvinget i intresset för Egypten bekräftas av flera stora svenska researrangörer som TT har talat med. Den här vintern kommer både Apollo och Ving att flyga dubbelt så många svenska turister till strandparadis som Sharm el-Sheikh och Hurghada än vad de gjorde föregående vinter.

– Det är de största volymerna sedan 2011, så det har hänt jättemycket när det gäller efterfrågan. Många har längtat tillbaka och nu känner de sig trygga igen, säger Clara Larsson, pressansvarig hos Apollo.

Tui ser en liknande utveckling, även om deras ökning har pågått under ett par år. Bolaget räknar med fortsatt tillväxt.

Svenska utrikesdepartementet (UD) avrådde 2012 från att åka till badorterna i södra Sinai, men varningen hävdes i början av förra året. Egypten är dock fortfarande ett land som är politiskt turbulent och den militärstödda regimen har fängslat tusentals islamister och tystat stora delar av den sekulära och liberala oppositionen.

Viktig politisk aktör

  • Egypten är i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer. Men landet präglas samtidigt av djupa klassklyftor och svår fattigdom bland en stor del av befolkningen.
  • Under den så kallade arabiska våren 2011 störtades landets långvarige diktator Hosni Mubarak, efter kraftfulla demonstrationer där miljontals egyptier från alla samhällsgrupper deltog. Men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären.
  • President Abd al-Fattah al-Sisi valdes om i våras, men bedömare beskrev valet som farsartat. Endast en utmanare ställde upp, inkallad i sista minuten sedan andra potentiella utmanare gripits eller pressats att dra sig ur. Men han hade tidigare uttryckt stöd för al-Sisi och beskrevs av bedömare som ett försök att ge ett skimmer av legitimitet åt valet.
  • De senaste åren har präglats av attacker mot kristna och andra mål i det muslimska landet, samt hög arbetslöshet och en svårt påfrestad ekonomi. Delar av Egypten är fortfarande belagda med reseavrådan från UD.
  • Källa: Landguiden, utrikesdepartementet i Sverige

Kommentarer
|

Sicilien ett himmelrike för den som vill upptäcka spännande sötsaker

Nyhetsbild
Caffé Sicilia i Noto är ett av Italiens främsta kaféer. Foto: TT/Annika Goldhammer
Dessert till frukost, rå choklad och basilikaglass – på den italienska ön Sicilien väntar en rad udda upptäckter för sötsugna.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan