Kan Finland ensam eller i samarbete med andra nationer ordna OS i framtiden? Den frågan får ett svar i början av 2019, då Finlands olympiska kommittés rapport ska vara färdig.

Rapporten ska ta upp frågor som ansökningskriterier, kostnader, potentiella tävlingsorter och eventuella nödvändiga samarbetsnationer. Målet med rapporten är att skapa förutsättningar för en faktabaserad diskussion om en kandidatur i framtiden. Undervisnings- och kulturministeriet har gett olympiska kommittén stöd för att finansiera rapporten.

– För att OS trovärdighet och respekt ska bevaras måste stortävlingarna i framtiden ordnas på ett mer hållbart och kostnadseffektivt sätt, säger idrottsminister Sampo Terho (Blå) i ett pressmeddelande.

Internationella olympiska kommittén IOK har lagt som mål att framtida värdnationer inte ska behöva satsa lika mycket pengar och resurser som tidigare. Ledorden för arrangemangen ska vara kostnadseffektivitet samt etiskt och ekologiskt tänkande.

Vinter-OS kan ordnas i Norden så tidigt som 2026, Stockholm är en av kandidaterna. Sveriges olympiska kommitté är positivt inställd, men regeringen och stadens politiker är skeptiska.

OS har ordnats i Finland en gång: sommaren 1952 i Helsingfors.